OSNOVNE VREDNOSTI KOSOVSKE POLICIJE

08.10.2021

 

 

Tokom pripreme junskog izdanja našeg časopisa imali smo zadovoljstvo da posetimo Kosovsku akademiju za javnu bezbednost u Vučitrnu. U to vreme razgovarali smo sa nekoliko kadeta 56. generacije koji se trenutno tamo obučavaju. Tema našeg razgovora bile su osnovne vrednosti kosovske policije (KP) sa kojima se upoznaju.

 

Osnovne vrednosti su ključ za poboljšanje učinka policije

Ovog puta smo o značenju ovih vrednosti u svakodnevnom radu policije, pričali sa policajcima Agnese Beqiraj i Bojanom Virijevićem. Prva stvar koju su istakli u vezi sa značajem osnovnih vrednosti policije je da poštovanje tih vrednosti svim policajcima pomaže u poboljšanju njihovog učinka. To zauzvrat povećava uvažavanje i poverenje javnosti u ovu instituciju.

 

Profesionalnost,osnova rada Kosovske policije

Prema rečima policajke Beqiraj, profesionalizam je jedna od osnovnih vrednosti svakog člana kosovske policije. Nastavila je i dodala: „Tokom obavljanja svojih  policijskih dužnosti susrećemo se sa svim vrstama situacija i ljudima iz svih sfera života. U svim ovim situacijama naša profesionalnost utiče na to da najpre smirimo ljude, kojima pokušavamo da pomognemo, bez obzira na situaciju. U našim naporima da postignemo najviše profesionalne standarde, rukovodimo se Etičkim kodeksom kosovske policije. “

 

Budućnost i perspektiva

Njen kolega, policijski službenik Bojan Virijević rekao nam je da je postao policajac jer je oduvek želeo da pomaže građanima. Posao policajca, prema njegovom mišljenju, predstavlja ideju da policajci i građani rade zajedno, odnosno da na različite kreativne načine rešavaju probleme vezane za kriminal, strah od kriminala, različite društvene poremećaje i druge bezbednosne izazove.

Bojan je uklopio svoju želju da pomogne drugima i Pravni faklutet koji je završio, jer smatra da je „pravo prožeto kroz policiju“.

”Kosovska policija danas ima veliki broj mladih službenika, samim tim ova institucija ima budućnost i perspektivu, a građani imaju na koga da se oslone. Mi smo pre svega posvećeni svom poslu, profesionalni i nepristrasni ”, naglasio je.

 

Raznolikost jedna od najjačih tačaka našeg društva

Na kraju su Beqiraj i Virijević podsetili sve mlade ljude da je kosovsko društvo veoma raznoliko i ovo je jedna od njegovih najjačih osobenosti. Prema njihovom mišljenju, struktura kosovske policije odražava ovu raznolikost i kao policajci oni su čvrsto rešeni da budu najbolji primer i dokaz da zajednički rad svako društvo  čini jačim.

 

KP Kodeks etike i profesionalizma

Etički kodeks kosovske policije predstavlja moralne i etičke standarde policije, izražava volju i želju policijskog službenika za pravnim, profesionalnim, kompetentnim, korektnim i ljudskim normama. Prema Etičkom kodeksu KP, profesionalizam podrazumeva da policajac ne sme biti pod uticajem bilo koje političke stranke, a profesionalni rad policajca ne može zavisiti od njegovih/njenih političkih stavova ili njegovih/njenih gledišta.

 

Nepristrasnost

Kosovska Policija uvek obraća pažmju na probleme sa kojim se suočavaju pojedinci ili zajednica, bez obzira na njihovu dob, pol, nacionalnu pripadnost, rasu ili bilo koju drugu osobinu.

NEW MAGAZINE