OSNOVNE VREDNOSTI POLICIJE KOSOVA – BITNI PRINCIPI DEMOKRATSKIH POLICIJSKIH SNAGA  

06.08.2021

 

Društva, organizacije i institucije deluju na osnovu čitavog niza različitih vrednosti koje im omogućavaju da daju najbolje od sebe. Međutim, u današnjem svetu punom brzih promena, postoje neke vrednosti koje su toliko važne da i dalje prkose promenama, pa bez obzira na vreme i mesto, ostaju iste. Ove osnovne vrednosti nisu opis rada ili strategije koje se koriste za ostvarenje nečijeg posla. Te vrednosti su temelji na kojima se zasniva rad i međusobna interakcija. Drugim rečima, osnovne vrednosti su osnovni način našeg obavljanja posla. Da bismo saznali osnovne vrednosti koje Kosovska policija (KP) nastoji da usadi u svoje buduće policajce, sreli smo se sa nekoliko kadeta 56. generacije koji se trenutno obučavaju na Kosovskoj akademiji za javnu bezbednost u Vučitrnu.

TRANSPARENTOST

  • Transparentnost je jedan od glavnih uslova za uspešan razvoj demokratije i vladavine prava. Kao glavni akter u obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu, kao i osiguravanju vladavine prava, posvećeni smo tome da naš rad učinimo transparentnim i poštenim.

 

NEPRISTRANOST

  • Kroz našu obuku za policijce, naučeni smo da se usredsredimo na probleme sa kojima se suočavaju bilo koji pojedinac ili zajednica, a ne na godine starosti, pol, nacionalnu pripadnost, rasu ili bilo koju drugu osobinu koja karakteriše ljude.

 

INTEGRITET

  • Svaki policajac treba da ima jednak odnos prema svima i da poštuje različitosti među ljudima i njihove potrebe. Želimo da pružimo podršku građanima koliko god smo u mogućnosti i da im stavimo do znanja da se brinemo za njih, njihovu imovinu i bezbednost.

 

PROFESIONALIZAM

  • Kao policajci susrećemo se sa najrazličitijim situacijama i ljudima. U svim ovim situacijama, zahvaljujući našem profesionalizmu u stanju smo da stvorimo poverenje kod građana da bez obzira na situaciju, možemo da pomognemo u prevazilaženju svih poteškoća. U našim naporima da ispunimo najviše profesionalne standarde rukovodimo se Etičkim kodeksom kosovske policije.

POŠTOVANJE

  • Sprovođenjem svih zakonskih obaveza, trudimo se da poštujemo svakog pojedinca na Kosovu, a zauzvrat želimo da i oni poštuju nas, kako bismo mogli da izgradimo međusobno poverenje i sačuvamo mir i toleranciju.

 

RAZNOLIKOST

  • Kosovsko društvo je vrlo raznoliko. Ovo je jedna od njegovih najjačih strana a struktura Kosovske policije ne samo da to odražava, već smo i mi kao policajci odlučni da služimo kao najbolji primer da radeći zajedno postajemo jači.

NEW MAGAZINE