OSTANITE BEZBEDNI NA INTERNETU- PRAKTIČNI SAVETI

05.07.2021

 

 

Učite, povezujete se sa prijateljima i igrate igre na mreži. Ovo je moderna stvarnost za skoro svakog tinejdžera i njihovo korišćenje Interneta. Takođe je neosporna činjenica da su mnogi tinejdžeri idealne mete za sajber kriminalce iz prostog razloga što ne obraćaju dovoljno pažnje na sajber bezbednost. Stoga je neophodno da svojim aktivnostima na mreži i navikama pristupate sa istim stavom kao i aktivnostima u stvarnom životu. Zbog toga, baš kao što ne biste ostavili vaš smartfon na nekom javnom mestu, obezbedite se da Internet koristite sigurnije i bezbednije.

U izjavi u vezi sa sajber bezbednošću, Daut Hodža, portparol Kosovske policije (KP), naglasio je da preko 90% stanovništva na Kosovu ima pristup Internetu. Stoga se KP takođe bavi sprečavanjem sajber kriminala ili krivičnih dela koja mogu biti počinjena putem Interneta. „Kosovska policija vodi razne slučajeve, gde su podnosioci žalbi pojedinci, ali takođe i institucije ili preduzeća, čiji su predmeti povezani sa korišćenjem Interneta. Slučajevi su pojedinačni i imaju različite specifičnosti. Pozivamo sve ljude da budu posebno oprezni kada koriste Internet.“ Oficir Hodža je takođe naglasio da KP služi svim ljudima na Kosovu.

Za sve vas koji želite da bezbedno koristite internet, ali ne znate kako, pozivamo vas da pročitate nekoliko jednostavnih saveta koji će vam sada i ubuduće pomoći da budete sigurni na mreži.

 

PAŽLJIVO DELITE

 

Ono što objavite može trajati ceo život: Pre objavljivanja na mreži razmislite šta bi drugi mogli da nauče o vama i ko bi to mogao da vidi u budućnosti – nastavnici, roditelji, fakulteti i potencijalni poslodavci. Podelite samo pozitivne i najbolje stvari o  sebi.

 

Budite svesni onoga što se deli: Imajte na umu da kada objavljujete sliku ili video na mreži, možda takođe delite informacije o drugima ili lične detalje o sebi, na primer gde živite, gde idete u školu ili mesta gde se družite.

 

Objavljujte o drugima samo onako kao što biste želeli da oni objavljuju o vama: Zlatno pravilo važi i na mreži. Zatražite dozvolu pre nego što prijatelja označite na fotografiji da biste bili sigurni da je njemu to OK.

 

Budite vlasnik svog prisustva na mreži: U redu je ograničiti ko može videti vaše podatke i onoga što delite. Naučite i koristite postavke privatnosti i bezbednosti na svojim omiljenim mrežnim igrama, aplikacijama i platformama.

 

LIČNI PODACI SU KAO NOVAC. CENITE IH. ZAŠTITITE IH.

 

Znajte šta se sakuplja, ko to sakuplja i kako će se to koristiti: Informacije o vama, poput igara koje volite da igrate, onoga što tražite na mreži i gde kupujete i živite, imaju vrednost – baš kao i novac. Budite pažljivi oko toga ko dobija te informacije i kako se one prikupljaju putem aplikacija i veb lokacija. Proizvod ili uslugu koristite samo ako je kompanija otvorena i jasno navodi kako će koristiti vaše lične podatke. Ako niste sigurni šta će neko raditi sa vašim podacima, onda pitajte roditelje. Na primer, ako instalirate igricu sa rečima, a aplikacija vam traži lokaciju, mikrofon, fotke, kalendar i kontakte, nemojte da date dozvolu, jer ovim aplikacijama ne trebaju te dozvole i podaci da bi normalno funkcionisale.

 

Zaštitite svoje uređaje: Za zaključavanje uređaja koristite jake lozinke, kodove ili funkcije zaštite sa otiskom. Osiguranjem uređaja možete zaštititi podatke u slučaju gubitka ili krađe uređaja.

 

Budite pametni u vezi sa Wi-Fi pristupnim tačkama: Javne bežične mreže i pristupne tačke nisu bezbedne – to znači da postoji mogućnost da svako može da vidi šta radite na prenosnom računaru ili pametnom telefonu dok ste povezani. Razmislite o tome šta radite i da li biste želeli da to vidi neka druga osoba. Ako često koristite javni Wi-Fi, razmislite o korišćenju virtuelne privatne mreže (VPN) koja pruža sigurniju Wi-Fi vezu.

 

Sad me vidiš, sad me ne vidiš: Neke prodavnice i druge lokacije traže uređaje sa uključenim Wi-Fi-jem ili Bluetooth-om da bi pratili vaše kretanje dok ste u dometu. Isključite Wi-Fi i Bluetooth kada se ne koriste i ograničite upotrebu besplatnih javnih bežičnih mreža koje prodavnice i lokacije mogu koristiti za praćenje onoga što radite na mreži.

 

Ako sumnjate, izbrišite: Linkovi u e-pošti, tvitovima, postovima i oglašavanju na mreži često su način na koji negativci dobijaju pristup vašim ličnim podacima. Ako izgleda čudno, čak i ako znate izvor, najbolje je to izbrisati.

 

 

 

VPN proširuje privatni rad na javnu mrežu i omogućuje korisnicima slanje i primanje podataka putem zajedničkih ili javnih mreža kao da su njihovi uređaji direktno povezani sa privatnom mrežom. Aplikacije koje se izvode na VPN-u stoga mogu imati koristi od funkcionalnosti, sigurnosti i upravljanja privatnom mrežom. Mnogi VPN-ovi koštaju (mesečna pretplata), ali možete daunlodovati i koristiti mnoge besplatne VPN-mreže. Samo idite online i napravite malo istraživanje o tome šta je najbolje rešenje za vas.

Ako želite detaljnije informacije o nekima od najboljih besplatnih VPN-ova, idite na našu Hi-Tech rubriku na stranici 22!

NEW MAGAZINE