OTKRIVENA NAJDALJA SUPERNOVA

30.08.2023

 

Međunarodna grupa astronoma uspela je da posmatra najdalju supernovu dosad otkrivenu, koja se desila pre 10,5 milijardi godina, kada je svemir još bio vrlo mlad.

 

Ova kataklizmička eksplozija zvezda nazvana je DES16C2nm, a dogodila se kada je svemir bio star “svega” 3,3 milijarde godina. U pitanju je izuzetno udaljena , veoma svetla i veoma retka supernova, koja je 10 puta svetlija od standardnih zvezdanih eksplozija.

Ova supernova detektovana je uz pomoć trodimenzionalnog mapiranja svemira, a sada, na naučnicima je da otkriju i šta se sve prilikom ove eksplozije ispustilo u svemir.

 

U istraživanju učestvovalo je preko 400 naučnika sa preko 25 institucija, a sama studija započeta je pre pet godina.

Supernova je zvezdana eksplozija tokom koje se izbacuje ogromna energija za izuzetno kratak vremenski period. Sjaj zvezde se može povećati i do više miliona puta u odnosu na sjaj pre eksplozije. Posle eksplozije sjaj postepeno opada tokom nedelja i meseci. Supernova u jednom kratkom roku može da zaseni svojim sjajem celu svoju galaksiju. Suncu bi bilo potrebno oko 10 milijardi godina da proizvede količinu energije jedne prosečne supernove.

 

 

NEW MAGAZINE