PET NAJVIŠIH NEBODERA U NJUJORKU

14.09.2023

Ukoliko ste se pitali koliko su visoke najviše zgrade Velike jabuke, dajemo vam odgovor.  Teško je ne pomenuti njujorške nebodere, a da se ne prisetimo legendarnih Bliznakinja.

Nažalost, od 11. septembra 2001. oni su prošlost, ali Njujork, ima još mnogo nebodera kojima se može pohvaliti. Ipak, neki su viši od drugih, a ovo je lista pet najviših. 

 Svetski trgovinski centar/Kula slobode – 541 metar

 

To je naravno ista zgrada, iako je poznata pod dva imena. Dizajnirao ga je David Čilds i otvoren za javnost 2014. Cela zgrada od osnove do vrha je visoka 541 metar, a u stopama njena visina iznosi 1776. Iako nismo baš upoznati sa ovom mernom jedinicom, ljubitelji istorije znaju da je ovaj broj sve samo ne slučajan jer je Deklaracija nezavisnosti potpisana baš te godine. Sama zgrada ima 104 sprata poslovnog prostora, a toranj na vrhu dodaje na visini ovom neboderu. Izgrađen je da zameni kule bliznakinje bivšeg Svetskog trgovinskog centra. Ovaj Svetski trgovinski centar je najviša zgrada na zapadnoj hemisferi i sedma najviša zgrada u celom svetu. Posetioci se mogu popeti na toranj do vidikovca sa kog se pruža panoramski pogled na ceo grad.

 

Central Park Tauer – 472 metra

 

Ovaj toranj je visok impresivnih 472 metra, što ga čini najvišom stambenom zgradom na celom svetu. Dizajnirana od strane vrhunskih arhitekata Adrijana Smita i Gordona Gila, a otkrivena 2020. godine, zgrada je dom niza luksuznih, vrhunskih stanova koji imaju pristup bazenima, teretani, vellnessu, pa čak i privatnom bioskopu. Centralna lokacija zgrade znači da se iz stanova u unutrašnjosti pruža prelep pogled na Central Park, ali pošto su to privatne rezidencije nećete moći da uživate u pogledu.

 

Steinvei Tauer – 435 metara

 

Kula Steinvei u Njujorku nalazi se u oblasti poznatoj i kao Uličica milijardera, što vam jasno govori da je kvadratura ovde sve samo ne jeftina. Kula Steinvei je završena pre dve godine i namerno odiše modernističkim arhitektonskim stilom iz 1930-ih, sa suženom siluetom i bronzanim elementima. Ova stambena zgrada se sastoji od 46 spratova i dvospratnih rezidencija, i uzdiže se visoko iznad grada, sa impresivnom dekorativnom krunom od čelika. Iako unutrašnjost zgrade nije dostupna svima, posetioci mogu da se dive impresivno tankoj spoljašnjosti zgrade, koja se često naziva najmršavijim neboderom na svetu.

Vanderbilt – 427 metara

 

Četvrta najviša zgrada u Njujorku, Vanderbilt ima neverovatna 93 sprata poslovnog i poslovnog prostora. Ovaj stakleni neboder je završen 2020. godine i ima prepoznatljiv stepenast izgled koji ga ističe u moru gradskih nebodera. Iz zgrade se pruža impresivan pogled na grad, a kako se u njoj često održavaju razne umetničke izložbe i kulturni događaji, tokom posete vam neće biti dosadno.

432 Park – 426 metara

Ovaj impresivni neboder ima 92 sprata, od kojih je svaki privatna rezidencija. Sa oštrim, modernim i minimalističkim dizajnom, ovaj neboder je bio najviša stambena zgrada na svetu kada je završen 2015. godine, pre nego što su ga pretekli Kula Central Park i Steinvei Tauer. Uprkos tome, toranj je i dalje jedan od najimpresivnijih stambenih nebodera ikada izgrađenih, sa plafonima od približno 4 metra i ogromnim prozorima koji pružaju pogled na grad i Centralni park.

NEW MAGAZINE