PETAR KOSTIĆ: PRE SVEGA BITNO JE BITI DOBAR ČOVEK

08.12.2022

Iako, ponekad na početku ne izgleda tako, rad i trud se gotovo uvek isplate. Nagrada za požrtvovanje retko izostaje, a to je za mnoge podstrek da nastave da se bave onim što vole.

 

Primer za to je 13-godišnji Petar Kostić iz Preoca, koji je od početka školovanja sledio svoje ambicije. Učenik je sedmog razreda OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu. Od njegovih drugara odmah na početku razgovora saznajemo da je preduzimljiv, inicijativan, samostalan, slobodan, pažljiv, pouzdan, odgovoran, aktivan i pre svega kreativan. Petar priča zrelo za svoje godine. Ali i radi, kao daleko stariji i ozbiljniji. Savladao je veštine zanatskog rada sa stiroporom, gipsom, keramikom, glinom i kartonom. Od sedme godine bavi se maketarstvom. Makete još uvek pravi samo za sebe, a videće, kako kaže, da će li ih raditi za neke druge svrhe. Do sada ih je izlagao na raznim školskim i drugim izložbama u Gračanici. “Imam svoj hobi i svoje snove koje uporno pratim i trudim se da ostvarim svoj cilj. Maketarstvo, elektronika i programiranje su mi omiljeni. Proteklih godina, napravio sam petnaestak maketa raznih manastira i crkava, a među njima su Gračanica, Visoki Dečani, Hram Svetog Save, Crkva Svete Petke, Žiča”, kazao nam je ovaj simpatični dečak.

 

Iskoristio internet na pametan način

Od njega saznajemo da su mu omiljeni predmeti tehnika i tehnologija, kao i da mu je cilj da jednog dana završi elektrotehničku školu i fakultet. Ono što ga izdvaja od drugih je činjenica da je u svom hobiju samouk, jer je internet i razne društvene mreže iskoristio pametno i na pravi način.  “Slobodno vreme uglavnom provodim u radionici, gde su i nastali moji radovi. Uspeo sam da sve naučim na internetu, uz pomoć You Tube-a i raznih tutorijala koje pronalazim. Šteta je ne iskoristiti sve te izvore koji se nalaze pred nama.  Omiljeni mi je Arduino program, a uz pomoć njega kreiram razne stvari iz elektronike”, objašnjava nam naš sagovornik.

 

Svi imamo snage za ispunjavanje svojih ciljeva

O Petru saznajemo da je jedan je od najaktivnijih, kako na času tako i na slobodnim aktivnostima. Učenik je koji slobodno, bez straha iznosi svoje dileme i postavlja konstruktivna pitanja koja nadograđuju temu koja se obrađuje na času. Kada je na času, on ne ćuti već pita ili iznosi svoje mišljenje, inicira diskusiju u kojoj je uvek konstruktivan. Njegovi nastavnici rekli su nam da iako ima samo 13 godina, Petar gradivu pristupa logički, kao i da je učenik koji je naučio da misli, a ne samo da usvaja činjenično znanje i reprodukuje ga.

U svojoj radionici provodi najviše vremena, pa u njoj nema dovoljno prostora da skladišti sve svoje radove. Ipak kaže da se trudi da sve nekako uskladi, da bi svi bili zadovoljni i ponosni na njega. Ima puno ambicioznih planova, a na kraju razgovora poručuje: “Želim da ispunim svoje ciljeve, ali mi je pre svega bitno da budem dobar čovek i da verujem u sebe. Takođe jedan od mojih ciljeva jeste da završim školovanje da bi se kasnije bavio tim elektronikom i maketarstvom. Poručujem svima da prate svoje snove i da idu tim putem koji su sebi zadali. Ispunite taj put i cilj, jer svi imamo snage za to”.

 

Verujemo da će naš sagovornik opravdati sva očekivanja i ispuniti svoje želje, a da će ova priča o Petru podstaći buduće školarce na učenje i dostizanje svih ciljeva koje imaju.

NEW MAGAZINE