PETAR STOJANOVIĆ: MATEMATIČAR, SPORTISTA I BUDUĆI VOJNIK

26.12.2023

 

Osnovna škola „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu počela je sa radom davne 1890. godine i od tada do danas je prošla mnoge reforme i reorganizacije. Učenici ove škole postižu velika dostignuća na opštinskim takmičenjima u znanju. Jedan od njih je i Petar Stojanović. Ovaj simpatični četrnaestogodišnjak osvaja svojom izvanrednom nadarenošću, pa neka Vam njegova priča o ambicijama i strastima bude inspiracija.

 

Iznad proseka u učenju

Petar je odličan đak, a njegovi omiljeni predmeti su matematika i fizičko. “Volim matematiku zato što je u potpunosti razumem i sve zadatke rešavam sa lakoćom,” kaže na početku razgovora za 4You Magazin Petar. Njegova sposobnost da brzo i precizno razmišlja o matematičkim konceptima izdvaja ga iz mase, a brojni njegovi vršnjaci često traže njegovu pomoć pri rešavanju problema. Petar se redovno takmiči na matematičkim takmičenjima i osvaja najveće nagrade. Njegovi nastavnici i profesori ga opisuju kao izuzetnog matematičara sa ogromnim potencijalom. Već sada on razmišlja o budućoj karijeri u ovom polju i želi da upiše matematičku gimnaziju nakon završetka osnovne škole.

 

Cilj i san- Vojna akademija

Jedan od Petrovih dugoročnih snova je i da postane deo vojske i da studira na Vojnoj akademiji. Ova ambicija nije samo produkt trenutnog entuzijazma; Petar je već sada ozbiljno posvećen tome da se pripremi za buduću vojničku karijeru. “Zamišljam sebe kao vojnika, spremnog da služi građanima,” ističe sa ponosom. Dodaje da je svestan da će put do Vojne akademije zahtevati veliku predanost i trud. Uči, trenira karate  i priprema se za fizičke izazove koji ga očekuju, sve sa ciljem da postane vojni lider u budućnosti.

 

Karate kao strast, izazov i uspeh

Kao što smo već napomenuli, osim matematike, Petar je posvećen karateu. Već deset godina trenira ovaj specifičan i zahtevan borilački sport, a njegovi uspesi na takmičenjima govore sami za sebe. Dosad je osvojio impresivnih šest prvih mesta na raznim državnim i regionalnim takmičenjima. Karate je za Petra mnogo više od fizičke aktivnosti; to je put samopouzdanja, discipline i unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja. Trenirajući karate, Petar je naučio o važnosti upornosti i strpljenja. Takođe je razvio izuzetnu koncentraciju i sposobnost brze reakcije, što mu je pomoglo u školi i drugim aspektima života. “Karate je specifičan sport, ni nalik fudbalu, košarci ili odbojci,” dodaje Petar. Borilačke veštine pružaju mu jedinstvenu priliku za samo izražavanje i samopoboljšanje, a svakako će mu treniranje ovog sporta pomoći kada, jednog dana, bude upisivao  Vojnu akademiju.

 

U slobodno vreme, Petar se opušta u prirodi. Nije tipičan tinejdžer koji provodi sate na društvenim mrežama. “Lepše mi je da provodim vreme sa svojim drugarima napolju, nego dopisujući se s njima na internetu,” kaže sa osmehom. Petar je takođe zaljubljenik u muziku, posebno rep i hip hop. Takođe, njegova strast prema stranim jezicima se ističe, posebno engleski koji voli da koristi i van nastave. Kada ga pitate kako zamišlja sebe u budućnosti, Petar skromno odgovara: “Sebe vidim jednog dana kao poštenog i vrednog čoveka.”

 

On svojim vršnjacima poručuje da se više druže i manje vremena provode na društvenim mrežama. Priča Petra Stojanovića nas podseća da se talenat, rad i predanost uvek prepoznaju i cene. S njegovim nadama i snovima, ovaj mladić sigurno će postići velike stvari u budućnosti.

NEW MAGAZINE