POČIVAJTE U MIRU KOBI I ĐIĐI!

16.02.2020

Nakon tragične smrti Kobija Brajanta, jedne od najvećih legendi NBA i prelepog sporta košarke, navijači, prijatelji i mediji širom sveta su mu odali počast. Vesti o ranoj Brajantovoj smrti su postale još teže kada je postalo očigledno da je njegova trinaestogodišnja ćerka Điana Marija Onore Brajant bila sa njim kada se ova tragična nesreća dogodila. Svet je sad i zauvek zna kao Điđi. Njen otac Kobi Brajant je zvao Mambasita. On je naravno bio Mamba, a ona je trebala da postane njegova ženska košarkaška verzija. Ona je trebala da igra za Konetikat i nakon toga da igra u WNBA. To je bio plan…

U čast dostignuća Kobija „Crne Mambe“Brajanta, magazin „For You“ vam donosi interesantne činjenice o legendi „LA Lejkersa“ i budućem članu Kuće Slavnih.

 

Dobio je ime po japanskom mesu, Kobe
Brajant je dobio ime KOBE po čuvenoj japanskoj govedini. Malo pre njegovog rođenja, roditelji Kobija Brajanta su bili u restoranu u Filadelfiji koji je dobio ime po veoma kvalitetnom odresku od govedine Kobe, i oni su odlučili da daju to ime njihovom sinu.

 

Njegovo srednje ime se ne javlja u nijednom zvaničnom dokumentu
Njegovo srednje ime „Bin(Bean)“ koje je dobijeno od nadimka njegovog oca „Dželi Bin(Jelly Bean)“, koji je bio bivši košarkaš, se ne javlja u Kobijevom izvodu rođenih ili u bilo kojem drugom povezanom dokumentu.

Njegov san u detinjstvu je bio da postane profesionalni košarkaš
Kao dete Brajant je odrastao u gradu Rijeta u Italiji, nakon povlačenja njegovog oca iz NBA, gde je njegov otac nastavio da igra košarku na nižem nivou. Brajant je počeo da igra košarku u trećoj godini i razvio je taktiku tako što je gledao košarkaške utakmice koje mu je poštom slao njegov deda. On se nakon nekog vremena vratio u svoj rodni grad 1991. godine gde je pohađao Srednju školu „Lower Merion“ i brzo je napredovao kroz košarkaške lige i tako doveo svoj tim do četiri uzastopne šampionske titule dok je u isto vreme osvojio nekoliko priznanja i privukao pažnju medija.

 

Bio je zvezda dok je pohađao srednju školu
Tokom mature u srednjoj školi Brajant je zasenio svoje vršnjake kada je doveo R&B pevačicu Brendi kao svoju pratilju za školsku maturu. To mnogima nije bilo iznenađenje jer je Kobi već bio zvezda koja je privlačila medijsku pažnju zbog svojih košarkaških veština.

 

Učestvovao je na NBA draftu direktno iz srednje škole
Iako je postigao 1080 poena na „SAT“ ispitu, Brajant je doneo konačnu odluku da preskoči koledž i da postane profesionalac direktno iz srednje škole. Nakon odluke da učestvuje na NBA Draftu 1996. godine, Brajant je bio trinaesti izbor „Šarlot Hornetsa“ i nakon toga je bio prosleđen u „LA Lejkerse“ na osnovu prethodnog dogovora.

 

Osvojio je NBA titulu već tokom prve tri sezone u „LA Lejkersima“
Brajantove prve tri sezone u „LA Lejkersima“ su bile veoma dobre zato što je dobio nekoliko nagrada kao i NBA titulu, ali to nije bilo bez malo drame. Brajant je imao nesporazum sa jednim od najboljih košarkaša ikada (Šejkil O’Nilom) koji je bio Brajantov saigrač.

 

Oženio se u kada je imao 23 godine
2001. godine kada je imao 23 godine, Brajant je oženio svoju tadašnju devojku Vanesu Lejn. Oni su se prvi put sreli 1999. godine kada je on imao dvadeset-jednu godinu. Brajantovi roditelji kao i njegove dve sestre nisu prisustvovali venčanju. Nisu podržavali njegovu odluku da se oženi tako mlad i da se oženi sa damom koja nije Amerikanka Afričkog porekla. Njegovi saigrači iz „LA Lejkersa“ su takođe bili odsutni tog dana.

 

Legenda po broju postignutih koševa
Brajant je jedan od najboljih strelaca NBA svih vremena. On je u stvari četvrti na večnoj listi NBA sa 33,643 poena. Jedna od najlegendarnijih utakmica koje je Brajant odigrao je bila protiv „Toronto Reptorsa“ 2006. godine kada je postigao 81 poen. To je utakmica sa drugim brojem najviše postignutih poena u istoriji NBA lige. Brajant je završio karijeru sa 6 utakmica sa 60 poena, 26 utakmica sa 50 poena i 134 utakmice sa 40 poena. On je bio šampion NBA po broju postignutih koševa tokom 2006. i 2007. godine.

 

Olimpijska legenda
Oblačenje dresa Sjedinjenih Američkih Država tokom letnje olimpijade je bio deo Brajantove karijere. On je osvajač dve zlatne medalje, bio je veliki deo tima SAD-a prilikom osvajanja medalja 2008. i 2012. godine. Brajant je prosečno postizao 13.6 koša po meču tokom svoje olimpijske karijere.

 

Poslednja utakmica
Brajantova poslednja utakmica 2016. godine je osvojila sportski svet poput oluje kada je postigao 60 koševa protiv Jute „Džez“ i kada je preokrenuo rezultat tokom četvrte četvrtine. Postao je najstariji igrač u NBA koji je postigao 60 koševa u svojoj 37-oj godini. U svojoj oproštajnoj poruci NBA svetu, Brajant je rekao dve reči: Mamba Gotovo(„Mamba Out“).

NEW MAGAZINE