POSMATRAJTE UŽIVO ŽIVOTINJE U ZOOLOŠKIM VRTOVIMA I KENIJSKOJ DIVLJINI

30.06.2020

Učenje, druženje, gledanje pozorišnih pred-stava, posete muzejima i izložbama – omogućeni su na daljinu usled pandemije COVID-19. Donekle nam je, zahvaljujući novim tehnologijama, omogućeno i da deo vremena prove-demo u prirodi, sa životinjama. Iznenađeno se pitate kako je to moguće. Zahvaljujući onlajn zoološkim vrtovima, zavirite u životinjski svet!

 

Edinburški zoološki vrt

 

Na Internetu potražite stranicu “Edinburgh zoo”, klikom na “web cam”, dobijate mogućnost da pratite pingvine, pande, tigrove, koale, lavove.

 

Klikom na kamere dobijate i informacije o životinjama koje posmatrate. Tako ćete da saznate da, na primer, panda u ovom zoološkom vrtu ima ime Yang Guang, i da mnogo voli da jede bambus. To čini i tokom noći.

 

Koala Tanami u istom zoološkom vrtu jede oko 500 grama eukalip-tusa dnevno, što je ekvivalent kesici šećera. A ako vidite da se Tanami ne kreće mnogo, ne brinite, jer koale spavaju po 22 časa dnevno i vole da provode vreme nasamo. Tanami je najaktivniji ujutru.

 

Putem kamere možete da posma-trate i azijske lavove – Mitali, Kešari i Kušanu, sa svojom mamom Rober-tom i ocem Jajendrom. Ova vrsta se inače može naći samo u šumi Gir u Indiji i broj trenutne populacije ovih lavova procenjuje sa na 350.

 

Zoološki vrt u San Diegu

 

Zoološki vrt u San Diegu je još još raznovrsniji kada je u pitanju posmatranje životinja putem kamera. Možete da gledate babune, pingvine, pande, polarne med-vede, majmune, koale, žirafe, dabrove, slonove, tigrove, sove, ali i kondore.

 

Na Internet stranici ovog zoološkog vrta dobićete takođe informacije o životinjama koje posmatrate. Ako su u pitanju slonovi, saznaćete koja su im imena, kojeg su pola, kada su rođeni, kakvog su temperamenta, ali i kako su dospeli u ovaj zoološki vrt. Polarne medvede posmatrajte u njihovim tundra staništima. Nemojte da se iznenadite ako na medvedima ugledate tamno mesto na krznu, jer su medvedi u ovom zoološkom vrtu deo studije u kojoj naučnici pokušavaju da saznaju koliko brzo raste njihova dlaka.

 

Istraživači koji rade sa medvedima u divljini koriste njihovu dlaku da saznaju informacije o načinu ishrane, količini stresa… Sove posmtrajte dok su napolje, ili u svom podzemnom staništu, koji je svojevrsni inkubator za tek izlegnuta jaja. Ova vrsta sove je pred istrebljenjem, zato zoološki vrt ima i program koji se bavi oporavkom staništa ove vrste.

Uživo iz Kenije

 

Istina je da se o svim pomenutim životinjama brinu u zoološkim vrtovima, ali to svakako nije njihovo prirodno stanište. Ako ste više zainteresovani da vidite životinje u svom prirodnom habitatu, posetite stranicu explore.org i posma-trajte životinje uživo u, na primer, Keniji. Istraživački centar Mpala omogućio je da gledate slonove, nilske konje, žirafe, zebre, gazele, krokodile, leoparde kako spavaju, piju vodu sa reke, odmaraju u hladovini sa svojim mladuncima…

 

Ovaj istraživački centar se bori da očuva vrste koje žive u divljini i domaćin je više edukativnih programa informisanja sa ciljem, kako navode, rešavanja sukoba između ljudi i divljih životinja. Mpala je veličine oko 200 kvadratnih kilometara i prostire se na oko 48.000 hek-tara zemlje. Dom je za mnoge afričke divlje i domaće životinjske vrste.

 

Klikom na svaku od kamera dobijate mogućnost da proverite kakvo vreme se očekuje tokom narednih dana, kada je najbolje vreme da posmatrate životinje, odnosno kada su najaktivnije, kao i interesantne činjenice o Africi, te gde je tačno postavljena kamera i koje sve životinje možete da ugledate. Dostupno je i ćaskanje putem kojeg možete da komunicirate sa istraživačima.

 

A ako poželite da pogledate još neku od životinja, potražite kamere zoološkog vrta u Viktoriji, Atlanti, Kanzasu ili Hjus-tonu. Mnoštvo je interesantnih situacija koje možete da gledate.

NEW MAGAZINE