PRAKTIČNI PROJEKTI KOJI OKUPLJAJU MLADE I KREATIVNE

22.05.2020

Sandra i Nikola, učenici Gimnazije u Kamenici, dvoje su od mnogih učenika koji redovno koriste kreativni klub pod nazivom Makerspace. Okupljeni u vannastavnim klubovima, mnogi učenici iz škole su radili na različitim projektima. Neki od tih projekata bili su interni, a ostale aktivnosti i takmičenja su organizovale druge organizacije. Zajedno sa grupom drugih učenika takmičili su se u „Dizajnerskom izazovu 2020“, takmičenju koje je organizovao Program podrške adolescentima nakon redovne nastave – ASSET, u partnerstvu sa IPKO fondacijom, gde su radili na izradi ovlaživača vazduha.

 

Slogan programa ASSET je: „Pripremanje mladih na Kosovu za život i rad u 21. veku”, a njegove aktivnosti obuhvataju razvoj životnih i radnih kompetencija, podršku karijernom i preduzetničkom obrazovanju u školama, kao i povezivanju škola sa poslodavcima i zajednicom.

 

Od početka partnerstva svoje škole sa Programom, Nikola uživa da provodi svoje vreme sarađujući sa prijateljima. To nije samo zato što može da dizajnira različite stvari sa njima, već i zato što veruje da će im to olakšati ulazak na tržište rada.

 

„Otkrio sam da timski rad donosi bolje rezultate, jer je upravljanje projektima lakše, svi smo zaduženi za određene zadatke, ali svi rade zarad zajedničke svrhe i to na kraju donosi i više pozitivnih i bržih rezultata na kraju,“ kaže Nikola.

 

Pored entuzijazma u dizajnu, Sandra je takođe želela da iskoristi priliku za učešće u stažiranju. Ističe da je mnogo toga naučila radeći zajedno sa kolegama i otkrila je da uživa provoditi vreme u klubu. Rekla je da je naučila mnoge stvari tokom stažiranja, ali je otkrila i šta smatra najvažnijom lekcijom:

 

„Najvažnije je biti kreativan! Treba imati ideje o tome kako nešto poboljšati i da biste mogli da delite te ideje sa drugim kreativnim umovima!“

NEW MAGAZINE