PREDNOSTI BAVLJENJA SPORTOM

23.05.2023

Zdrave navike stiču se u ranom detinjstvu, a sam zdrav život podrazumeva zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost. Sa obzirom na to da su deca i mladi danas izloženi tehnologiji više nego ranije, upravo je tehnologija i najčešći uzrok smanjene fizičke aktivnosti. Biti tinejdžer danas je izazov i za tinejdžere ali i izazov za roditelje kako da uključe svoju decu u sportske aktivnosti. Osim što bavljenjem sportom znači zdraviji i aktivniji život, pa samim tim i bolji razvoj, bavljenje sportom pruža i određene prednosti. Tinejdžeri koji se bave sportom imaju više nego samo fizičku korist. Sport im pomaže emocionalno i mentalno. Postoji mnogo razloga zbog kojih bi tinejdžeri trebalo da se bave sportom, a pogledajte samo neke od prednosti koje bavljenje sportom pruža:

 

Samopouzdanje i sport

Samopouzdanje je jedna od najvažnijih prednosti koje se uče ili usvajaju tokom bavljenja sportom. Kada tinejdžer pobedi dok igra sa svojim timom, on/ona se oseća ostvarenim i prepoznatim u tome. Čak i kada ne pobedi u igri, iz nje može naučiti vrednu lekciju – da ne možete pobediti svaki put. Sa druge strane, ukoliko sa svojim timom doživi poraz to takođe može da poveća samopoštovanje, jer tako uči i oseća se ponosno što je dao sve od sebe.

Timski rad i veštine rešavanja problema

Još jedna prednost bavljenja sportom je – naučiti kako da rade u timu. Kada se bavi sportom, pojedinac uči da se oslanja i da zavise jedni od drugih kao i da se motiviše zajedno sa drugima kako bi postigao jedan cilj. Ovo im pomaže da usvoje pravi sportski duh, jer kroz sport, pojedinac zapravo nailazi na životnu lekciju timskog rada.

Bavljenje sportom može poboljšati akademski učinak

Postoji bliska povezanost između tinejdžera koji se bavi sportom i ima dobar uspeh u školi. Razlog je upravo u tome da se bavljenje sportom uvek fokusira na pamćenje, ponavljanje i set veština učenja koje su direktno povezane sa akademskim veštima. Odlučnost i veštine postavljanja ciljeva koje sport zahteva mogu se odnositi na nastavu u školama.

Prijateljstvo

Bavljenje sportom omogućava tinejdžerima da stvore prijateljstva. Prijateljstvo se razvija kada igraju zajedno sa tinejdžerima iz različitih škola, naselja ili zajednica. Prijateljstva koje steknu nastavljaju se čak i ako se ne igraju često.

Bolja komunikacija

Bavljenje sportom dovodi tinejdžere u svakodnevne situacije u kojima treba da se izraze i istražuju druge jer promoviše timski rad i neguje međusobne odnose. Oni takođe postaju bolji u međusobnoj komunikaciji, ne samo da bolje komuniciraju, već́ to rade sa velikim samopouzdanjem i gracioznošću.

Sport pomaže u oblikovanju identiteta

Kao i druge vannastavne aktivnosti, bavljenje sportom pruža jedinstvene pozitivne prednosti formiranja identiteta. Sport je odličan način da tinejdžeri formiraju identitet izvan svoje porodice. A pošto se većina sportova odvija posle školskih časova, tinejdžeri imaju priliku da u učionici iskopaju sopstveni put van svog identiteta.

Smanjuje faktore rizičnog ponašanja

Možda najbolji razlog zašto bi tinejdžer trebalo da se bavi sportom je taj što smanjuje faktore koji su povezani sa rizičnim ponašanjem. Prema sprovedenom istraživanju, omladinski sport pomaže i sprečava rizike od negativnog ponašanja, kao što su korišćenje i konzumiranje psiho aktivnih supstanci i alkohola i prekomernog pušenja jer takmičarski sportovi pružaju izlaz za izražavanje, prijateljstvo i kontrolisanu agresiju. Tinejdžeri koji imaju pozitivan uticaj i prijatelje osećaju manju potrebu da učestvuju u rizičnim ponašanjima, jedan je od zaključaka pomenutog istraživanja.

Sport omogućava da učite od uzora

Pripadnost timu omogućava tinejdžerima da formiraju vezanost za mentora. Sportski treneri – dok treniraju – nisu ni nastavnici ni roditelji. Oni pomažu tinejdžerima da uče i rastu na nove i različite načine, pod jedinstvenim skupom pravila i normi, dok ih uče veštinama koje ne uče kod kuće ili na času. Dobar trener može da inspiriše svoje učenike sportiste da postanu bolji, zreliji mladi odrasli i mogu im uliti osećaj odgovornosti, napornog rada, discipline i sportskog duha.

Sport čuva zdravlje

Vežbe uključene u većinu sportova poboljšavaju zdravlje tinejdžera, snagu, emocionalnu ravnotežu. Bavljenje sportom takođe je povezano je sa smanjenim srčanim oboljenjima i dijabetesom. I za kraj da podsetimo, zdrav duh u zdravom telu.

NEW MAGAZINE