PREDSTAVLJAMO: ARTAN LILI!!!

10.12.2020

Beogradska grupa koja je za kratko vreme stekla brojne poštovaoce -makar u “underground” krugovima- postoji od 2013. godine, a čine je Romana Kasumović (vokal), Bojan Slačala ( vokal i bas gitara), Dragan Knežević (gitara) i Marko Ajković (bubanj). U postavci su bazična gitarska četvorka koja definiše svoj zvuk kao noise-pop. Mnogo drže do poruka koje prenose kroz tekstove, čiji je autor Bojan Slačala, a za muziku i aranžmane je zadužen ceo bend.

 

 

“Artan Lili” ne pravi kompromise, ne juri za slavom, najbitniji im je kvalitet muzike!

“Svi nosimo određenu dozu iskustva iz prethodnih bendova u kojima smo svirali, tako da na rok sceni u regionu kotiramo jako dobro. Važno je da se kvalitet prepoznaje i potvrđuje, što starije (a i mlađe) kolege kao i domaći i regionalni auditorijum pokazuju kada smo mi u pitanju, poručuju. Dodaju I da je  njihova muzika pre svega komunikativna i prenosi emocije, koje su iskrene i preživljene, a da toga nema, prema njihovim rečima ne bi se ni bavili ovim poslom.

Na pitanje o muzičkim uticajima kažu: “Da se razumemo, uticaj domaćih sastava je uvek bio veći na sve nas od stranih, kojih ima, naravno, ali naše podneblje je autentično na neki svoj način, ima neku svoju priču koju se mi trudimo da nastavimo; na kraju krajeva, ex-YU scena je posle engleske scene bila najjača u Evropi, u prošlom veku.  Najvažnije je da mi imamo savremenu, svežu priču koju želimo da podelimo sa svima”.

Na sceni se nije pojavio tako intrigantan bend već godinama, a izgleda da sveža krv veoma prija za krvotok rokenrola.

“Rokenrol odavno nije dominantan muzički stil, vremenom su neki drugi žanrovi preuzeli štafetu, ali mi volimo to što radimo i radimo iz srca, što mislimo da može da se primeti i u našoj muzici, a što nas opet čini konkurentnim ostalim žanrovima”- primećuju, odlučni da istraju i da se izbore za svoje mjesto.

 

 

 

Svojim singlovima osvajaju prva mesta

 

Završene pesme objavljuju sukcesivno, preko bandcamp platforme benda kao prvi istoimeni album u formi singlova. Ovakav sukcesivni metod ­ singl po singl u savremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom, jer niko pre njih to nije uradio. Time osavremenjuju zastareli vid izdavanja albuma. Upravo je iskreno srce ključno obeležje jednog od (čini se) najperspektivnijih rok sastava u celom region. Na sebe su posebno skrenuli pažnju pjesmom “Vreme protiv čoveka”, koja jeste postala neka vrsta hita, i sjajnim singlom “Srce” za koju su snimili zapažen video spot.

 

Svojim singlovima osvajaju prva mesta svih relevantnih radijskih i TV top lista u regionu. Najzanimljiviji je debi singla- Ako stanemo tu, koji je na prvom mestu legendarnog Diskomera Studija B, što je do tada pre njih pošlo za rukom samo Bijelom Dugmetu, Ekatarini velikoj i grupi Kal.

Ono što grupa ne zaboravlja da istakne kao veoma bitnu stavku u svom radu je entuzijastični pristup najbližih saradnika i prijatelja, koji su svojim velikim angažmanom doprineli ukupnom kreiranju imidža grupe: „Bez takve ekipe ništa ne bi bilo moguće i mi im se svima od srca zahvaljujemo“ – kažu članovi benda.

 

 

 

NEW MAGAZINE