PROMENI NEŠTO I SAČUVAJ NAŠU ŽIVOTNU SREDINU!

12.10.2021

 

Životna sredina je naše prirodno ishodište i mi moramo da vodimo računa o njoj. Na žalost, naša životna sredina je pretrpela značajna ugrožavanja u poslednjih nekoliko decenija. Sve veći broj vozila i druge vrste zagađenja su pretvorili naše okruženje u gomilu nereda obavijenog dimom.

U zdravoj životnoj sredini je vazduh svež i bez bakterija i ne predstavlja leglo bolesti. Da bismo zaštitili životnu sredinu, moramo znati šta treba da branimo. Čovečanstvo je napredovalo na mnogo načina, ali u našoj trci da postanemo najinteligentnija i tehnološki superiorna vrsta na zemlji, ugrozili smo naše prirodno okruženje. Velike površine šuma su posečene kako bi se ljudima obezbedilo mesto za stanovanje. Sekli smo drveće po svom nahođenju kako bismo proizvodili papir i nameštaj. Dragoceno drvo i drveće sa lekovitim svojstvima postalo je plen krčenja šuma sečom i paljenjem radi pretvaranja u poljoprivredno zemljište.

Zbog brzog rasta broja fabrika i industrijskog sektora, hemikalije i dim se redovno ispuštaju u vodu i vazduh. To uzrokuje zagađenje vode i vazduha. Ljudi su takođe zanemarili svoje odgovornosti i bacaju smeće gde god je to moguće. To dovodi do zagađenja zemljišta i bolesti, jer insekti poput muva prenose prljavštinu do naših tela i šire opasne viruse.

Svake godine, nebrojene ptice i morske životinje umiru od zagađenja mora. Morski život je u velikoj opasnosti jer smo navodno odložili otpad i prljavštinu na morsku obalu i u same okeane. Morske životinje umiru zbog konzumiranja plastike. Zbog toga moramo da zaustavimo ovu praksu kako bismo spasili životnu sredinu, jer ako se mi ne brinemo za našu planetu, uskoro će čovečanstvo (i sve druge vrste) biti u velikoj opasnosti.

Za početak, moramo da preduzmemo jednostavne mere da zaštitimo i iznova popunimo našu životnu sredinu. Promena započinje kada se pokrenemo i dobrovoljno prijavimo da radimo u tom pravcu. Pošumljavanje je još jedan od osnovnih načina da spasimo naše šume i drveće. Štaviše, možemo da sadimo male sadnice u svojim domovima i na balkonima kako bismo nadoknadili ogroman gubitak drveća. Sprovođenje kampanja za sadnju drveća u školama takođe pomaže jer se školski travnjaci koriste za sadnju raznih vrsta drveća.

Još jedan odličan način da zaštitimo životnu sredinu bio bi da svedemo na minimum, ili još bolje, da u potpunosti prestanemo da upotrebljavamo plastiku. Korišćenje platnenih ili papirnih vreća za nošenje ili odlaganje stvari je odlično rešenje. Pravilno odlaganje smeća u kante za smeće i odvajanje biorazgradivog od ne-biorazgradivog otpada odličan je način za smanjenje nivoa zagađenja. Iskorištene materije treba reciklirati kako bi se mogle ponovo koristiti. Možemo pomoći da se naša planeta spasi i tako što ćemo koristiti ekološke automobile i vozila poput automobila na baterije. Vožnja biciklom ili hodanje je takođe i blagotvorno.

Svi mi moramo da shvatimo da možemo i moramo da postanemo proaktivni u zaštiti naše životne sredine u nadi da ćemo preokrenuti trenutni nivo zagađenja životne sredine jer:

  • Naša životna sredina je sila koja nam održava život.
  • Život u toksičnom okruženju može naškoditi našem zdravlju i trajno nas onesposobiti.
  • Goriva koja proizvode otrovne gasove i dim stvaraju zagađenje i smog.
  • Hemikalije koje industrijski sektor ispušta u vodu uzrokuju zagađenje vode, a pijenje kontaminirane vode može ozbiljno uticati na naše zdravlje i izazvati bolesti kao što su tifus, žutica itd.
  • Čista životna sredina je od ključnog značaja kako bismo vodili zdrav i ispunjen život.

NEW MAGAZINE