PROVERENIM INFORMACIJAMA PROTIV COVID-19

27.05.2020

Dok se svet suočava sa najvećim izazovom tokom pandemije COVID-19, nikada nije bilo veće potrebe za tačnim i proverenim informacijama. Kao i sam virus, dezinformacije se šire s jedne osobe na drugu, povećavajući rizik po zdravlje, strah i razdvojenost. Svet ne može da kontroliše bolest i njene posledice bez pristupa pouzdanim i tačnim informacijama, koje promovišu nauku i realna rešenja – i koje grade solidarnost među narodima.

 

VERIFIED (provereno) je inicijativa Ujedinjenih nacija, da bi se obezbedili materijali koji suzbijaju lažne vesti i pružaju informacije o spašavanju života, kao i savete zasnovane na činjenicama.

 

Promovišući proverene materijale svakog dana, ljudi mogu odigrati ključnu ulogu, širenjem pouzdanih informacija o COVID-19 svojim prijateljima, porodicama i na društvenim mrežama, kako bi spasili živote i odgovorili na dezinformacije. Svet će moći da pobedi virus i njegove posledice samo ako svaka osoba ima pristup tačnim i pouzdanim informacijama. To je u našim rukama. VERIFIED je inicijativa UN-a koja ohrabruje sve nas da proverimo savete koje dajemo. Prijavite se za primanje materijala kojem možete verovati. Organizacije, preduzeća, civilno društvo i medijske platforme udružili su se sa VERIFIED da bi delili informacije koje pomažu ljudima, zajednicama i svima širom planete.

 

Provereni tim stvaraoca i istraživača priprema materijale na osnovu najnovijih informacija i smernica od Ujedinjenih nacija, Svetske zdravstvene organizacije i drugih UN agencija. Rade sa vodećim stručnjacima prvog nacrta protiv dezinformacija.

 

VERIFIED su podržale svetske kompanije poput Luminate, IKEA fondacije i UN fondacije kao i mnogi drugi.

NEW MAGAZINE