PUT TROLOVA (Trollstigen)

15.05.2020

Ušuškan duboko u planinama kod zapadne obale Norveške, planinski put Trolstigen (Trollstigen – Put Trolova ili Trolski put) jedan je od najdramatičnijih i najposećenijih atrakcija ove skandinavske zemlje. Ovo je jedan od najpoznatijih scenskih puteva u Norveškoj, ali veoma opasan – od uskih prolaza do loše vidljivosti koja prati kišu i maglu, faktori rizika prate svaku vožnju.

 

Mesto Trollstigen se nalazi oko 15 kilometara južno od Åndalsnesa u okrugu Møre og Romsdal, severno u fjordu Norveška (Fjord Norway). Centar regije je Molde koji je najveći grad u području. Trolstigen je poznat po 11 oštrih krivina i strminama od kojih vam se diže kosa na glavi. Trolstigen je deo norveškog Nacionalnog puta 63 i dug je 55 kilometara. Nalazi se na oko 15 kilometara južno od Andalsnesa.

 

Put ima oštar nagib od devet stepeni dok zavija duž litica, gdje na najvišoj tački – Stigrori – doseže 858 metara iznad nivoa mora. Vozači mogu da očekuju odrone, uske trake, strme nagibe i nepredvidivo vreme. Kad su najgori uslovi, put je u mraku i vlažnim uslovima koji značajno otežavaju navigaciju.

 

“Put trolova” je zatvoren od kraja jeseni i tokom zime. Obično je otvoren u periodu od maja do oktobra, ali se taj rok nekad skraćuje ili produžava zavisno od vremenskih uslova.

 

Impresivni Trolstigen zavija i uspinje se kroz planinski teren, pored vodopada, fjordova, tunela i zamrznutih jezera. Otvorio ga je 1936. kralj Hakon VII, nakon osam godina konstrukcije, a 2005. je stavljen na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a. Njegovo ime znači “put trolova”, jer prema norveškoj legendi trolovi prolaze planinama Trolstigena svake noći, ali se ujutro sa prvim sunčevim zracima pretvaraju u kamen.

NEW MAGAZINE