RAZUMEVANJE I REŠAVANJE PROBLEMA U ODNOSU RODITELJA I TINEJDŽERA

05.02.2024

Odnos između tinejdžera i roditelja često je prožet izazovima koji proizlaze iz raznih faze odrastanja. Ovo je vreme kada se javljaju brojni problemi, ali i prilike za zajednički rast i razumevanje. U ovom članku istražujemo nekoliko uobičajenih problema i pružamo strategije za njihovo rešavanje kako bi se uspostavila harmonična porodična dinamika…

 

Iako znamo da vama tinejdžerima mnogo muka zadaju roditelji, morate priznati da ni njima sa vama nije lako. Vašim roditeljima radno vreme traje gotovo ceo dan, imaju mnogo dnevnih obaveza, pa im ostaje veoma malo vremena za održavanje bliskosti sa vama.

 

Vi, sa druge strane se po prvi put susrećete sa brojnim problemima sa kojima ni ne znate kako da se izborite. Postepeno morate preuzeti odgovornost za svoj život i postupke. U određenim situacijama vam prija samostalnost i odrastanje, dok ste u drugima uplašeni kao petogodišnja deca. Naravno to nikad nećete priznati svojim roditeljima, već ćete sve svoje strahove ispoljiti kroz bunt i tvrdoglavost.

 

Imajte na umu da ni vaši roditelji ne mogu razgovarati sa vama “svojom decom” onako kako su to činili ranije. Pravila se menjaju, način vaspitanja takođe. Zbog toga se i vi i oni nalazite u teškoj situaciji. Sa jedne strane oni žele da vas puste i da vam daju krila, dok se sa druge strane boje da ste i dalje nezrela deca koja će pasti, pogrešiti ili doneti pogrešnu odluku koja vas može puno koštati.

 

Problemi između tinejdžera i roditelja su sastavni deo odrastanja, ali postoji nekoliko čestih izazova i strategija za njihovo rešavanje:

 

Komunikacija: Otvoreni razgovori

Jedan od čestih izazova je nedostatak jasne komunikacije između vas, tinejdžera i roditelja. Otvorenost i poštovanje tokom razgovora, i sa jedne i sa druge strane ključni su za uspostavljanje veze pune poverenja. Roditelji bi trebalo da postavljaju otvorena pitanja, aktivno slušaju i izbegavaju osuđivanje. A vi, budite iskreni!

 

Nepoverenje: Gradnja poverenja kroz doslednost i iskrenost

Nedostatak poverenja često je prisutan u porodičnim odnosima. Doslednost u postupcima i iskrenost u komunikaciji pomažu u postepenom izgrađivanju poverenja. Postavljanje jasnih granica uz objašnjenje razloga koji se kriju iza njih, takođe doprinosi ovoj važnoj dinamici.

 

Sukobi oko pravila: Uključivanje tinejdžera u proces odlučivanja

Sukobi u vezi sa pravilima često proizlaze iz nedostatka učešća tinejdžera u procesu donošenja odluka. I vaše uključivanje u postavljanje pravila i granica može stvoriti osećaj odgovornosti i doprineti boljem razumevanju perspektiva obe strane.

 

Nezavisnost: Podsticanje samostalnosti

Želja tinejdžera za nezavisnošću često može izazvati sukobe. Roditelji mogu podržati ovu vašu želju, davanjem odgovornosti i postavljanjem realnih očekivanja. Važno je pružiti podršku tinejdžerima uz istovremeno praćenje vašeg ponašanja i stepena zrelosti tokom ovog procesa.

 

Različite vrednosti: Razgovor o različitostima i pronalaženje zajedničkih tačaka

Različite vrednosti između generacija mogu biti izvor konflikata. Razgovor o vrednostima i razumevanje različitosti pomaže u stvaranju mostova između generacija. Pronalaženje zajedničkih tačaka i poštovanje raznolikosti ključno je za usklađivanje vrednosnih sistema.

 

U suštini, izazovi između tinejdžera i roditelja zahtevaju otvorenu komunikaciju, poštovanje različitosti i gradnju poverenja. Aktivna podrška, razumevanje i prilagodljivost u rešavanju problema igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravih porodičnih odnosa. Ovo je put ka jačanju veze između roditelja i tinejdžera tokom ključnih godina odrastanja.

 

 

Neće biti lako… Ni Vama kao deci, ni vašim roditeljima. Pokušajte da jedni prema drugima budete puni razumevanja, strpljenja i podrške. Ali, granice i pravila i dalje moraju postojati. Samo što će se promeniti način na koji će se one postepeno pomerati. U međuvremenu ne zaboravite da se volite, poštujte uzajamne probleme i znajte da nikom u ovoj situaciji nije lako. Budite jedni drugima glavni oslonac!

NEW MAGAZINE