RECITE NE DROGAMA!

12.05.2022

Zloupotreba droga je osobito karakteristična za moderno društvo. Droga se vise ne događa negde drugde i nekima drugima, ona je ovde među nama. Naglo raste broj korisnika droga, naročito među mladima, među srednjoškolcima, pa i starijim osnovcima. Medicinski stručnjaci tvrde da nijedna droga nije bezopasna, naprotiv, ostavlja teške posledice i po mentalno i po fizičko zdravlje.

 

Tinejdžeri drogu uzimaju iz znatiželje, dosade, potištenosti, želje za avanturom, slabosti da odbiju ponuđenu drogu kao i zbog nedostatka čvršće veze s porodicom. Drogu još uvek shvataju kao dobru zabavu, bežanje u nestvarni svet, čak i kao modu ili ulaznicu u svet odraslih.

 

KOBNA POPULARNOST MARIHUANE

Upotreba marihuane trenutno premašuje upotrebu cigareta među tinejdžerima. Mnogi tinejdžeri veruju da je marihuana sada manje štetna nego u prethodnim godinama. Ova nova percepcija može biti posledica izmena zakona u vezi sa marihuanom. Mnogi tinejdžeri ne prepoznaju opasnost od uzimanja prijateljevog recepta ili uzimanja nekoliko tableta koje im nisu prepisane. Nažalost, tinejdžeri često potcenjuju koliko je lako razviti zavisnost. Oni ne shvataju rizike povezane sa predoziranjem.

 

SVAKA DROGA JE OPASNA!

Svaka je droga opasna jer svojim delovanjem smanjuje sposobnost za rad i koncentraciju, pojavljuju se previđanja, sklonost ka samoubistvu i aktiviranju pojave skrivenih psihičkih bolesti. Nakon dužeg uzimanja ovih droga javlja se potreba za “težim” drogama kao što su kokain, heroin i morfijum. One još razornije deluju na psihofizičko stanje korisnika, uzimaju se najčešće injekcijama, pa izazivaju AIDS, žuticu, trovanje krvi i slično.

 

Osobe koje koriste drogu su narkomani i ne uzimaju je iz zadovoljstva, već radi neizdrživo jakog nagona za uzimanjem i izbegavanjem mukotrpnih bolova. Narkoman u društvu živi kao parazit pošto sve uzima, a ništa ne daje.

 

POMODARSTVO – GLAVNI RAZLOGI ZA POČETAK UZIMANJA DROGA

Iz raznih istraživanja vide se neki razlozi zbog kojih mladi počinju da koriste droge, a jedan od glavnih razloga je zato što je to moderno, odnosno IN. Procenti su sledeći: nisu obavešteni o štetnosti (13-25%), po nagovoru drugih (7-19%), veruju da mogu da se kontrolišu (3-15%), žele da budu posebni (7-10%), zbog toga što je to moderno (3-10%).

 

Može se sa sigurnošću reći da bolest zavisnosti nije sticaj isključivo individualnih nesrećnih okolnosti. Brojna istraživanja su pokazala da ne postoji specifična psihička struktura ličnosti koja bi predstavljala predispoziciju za bolest zavisnosti. Ipak, među zavisnicima češće se susreću oni koji su pre bolesti bili ili upadljivo povučeni, pasivni, uplašeni ili oni izuzetno buntovni, agresivni. Moglo bi se reći da je njihova zajednička karakteristika psihička nezrelost.

 

PREVENCIJA NARKOMANIJE

Sami mladi vide kao korisne puteve za prevenciju narkomanije bolju informisanost (koliko god nam se nekada činilo da se i previše govori o štetnosti droga, kao da to nije dovoljno doprelo do njih), preko savetovališta za mlade (kojih kod nas još uvek nema u dovoljnoj meri, niti zahvataju veći broj mladih), kao i preko uticaja roditelja.

 

Upravo zbog toga neophodno je da škole u saradnji sa lekarima i policijskim stručnjacima organizuju sastanke sa učenicima, roditeljima, nastavnicima, kako bi se upoznali sa ovim problemom, a cilj je da deca ne posegnu za drogom, odnosno da prestanu sa njenim uzimanjem.

 

Zato svima vama, našim čitaocima, koji spadate u najranjiviju grupu koja olako može da počne da koristi nedozvoljene i opasne narkotike dajemo jedini mogući savet – RECITE NE DROGAMA!

NEW MAGAZINE