RONDA – VELIČANSTVENI GRAD NA LITICI KOJI PLENI ISTORIJOM I KULTUROM

11.05.2022

U sred planinskog venca Seranja de Ronda, na ivici 120 metara visokog i 70 metara širokog kanjona leži gradić Ronda, verovatno jedan od najinteresantnijih na našoj planeti.

“Ništa u celoj Španiji nije više iznenađujuće od ovog divljeg grada”, rekao je nemački pesnik Rajner Marija Rike koji je u Rondu doputovao 1912. godine u potrazi za inspiracijom.

 

Ronda je grad u španskoj pokrajini Malaga s populacijom od oko 35.000 stanovnika, a nalazi se oko 100 kilometara zapadno od grada Malaga.

Ovaj prelepi grad u Andaluziji “oivičen” je visokim i strmim kanjonom El Tahu kog je usekla reka Guadalevin koja teče kroz grad i deli ga prirodnom granicom na dva dela.

 

Podeljene delove grada vežu tri mosta – Puente Romano, Puente Vieho i Puente Nuevo, od kojih je poslednji izgrađen čak 120 metara iznad kanjona. ))

 

Poznati i zapanjujući most je sam vredan putovanja, ali Ronda ima još puno toga za ponuditi. Tu je druga po veličini arena za borbu bikova napravljena u potpunosti od kamena, i nekoliko zanimljivih građevina, naročito one iz Mavarskog perioda.

 

NEW MAGAZINE