SEDAM NAJVIŠIH PLANINSKIH VRHOVA NA SVAKOM KONTINENTU

06.03.2023

 

 

Sedam vrhova je naziv za najviše planinske vrhove svakog od sedam kontinenata. Zato ako vas zanimaju odgovori na pitanja: Koji je najviši vrh na svetu? Koji je najviši vrh Evrope, Azije ili Afrike?, ili ako želite da jednog dana postanete planinar koji osvaja najviše tačke na svetu- na pravom ste mestu. Napravili smo listu onih najviših…

 

  1. Mont Everest (8.848 metara), Azija

Кrov sveta i jedna od najekstremnijih tačaka na planeti. Everest, na tibetanskom homolungmi (ili komolangma), “Majka svemira”, najviši je vrh u Aziji i sa svojih 8.848 metara nadmorske visine ujedno je i najviši na Zemlji. Smešten u Nepalu na Himalajima, blizu kineske granice, dom je najviših uspona na planeti. Ova planina je decenijama meta hiljadama penjača koji žele da osvoje njen vrh, ali njegova visina i vremenski uslovi su velike prepreke koje ovu planinu čine neosvojivom za većinu.

 

  1. Akonkagva (6.962 metra), Južna Amerika

Akonkagva je najviša planina u opsežnom planinskom lancu Anda. Smeštena je u provinciji Mendoza, na zapadu Argentine i blizu granice sa Čileom. Andski vrh prvi se uzdiže na 6.962 metra nadmorske visine, što ga čini Krovom Amerike. Uprkos poteškoćama koje predstavlja visina, fauna koja živi na padinama Akonkagve veoma je raznolika.

 

  1. Denali (6.190 metara), Severna Amerika

Denali su deo jedne od najupečatljivijih prirodnih sredina na planeti. Smeštena na Aljasci, Denali stoji kao div u sredini najsevernije države u Sjedinjenim Državama i dominira područjem. Do 2015. godine planina se zvala Mount Makinli, kada ju je preimenovao predsednik Barak Obama. On joj je vratio prvobitno ime kojim je narod Koiukon zove generacijama – Denali. Izuzev teškog uspona, ledeno vreme, stalni sneg i alpska tundra ne sprečavaju posetioce nacionalnog parka Denali da se približe najvišem vrhu Severne Amerike i uživaju u jednom od najjedinstvenijih prirodnih sredina na Zemlji.

 

  1. Kilimandžaro (5.895 metara), Afrika

Izranjajući iz ravnice Tanzanije, Кilimandžaro se pojavljuje kao džinovsko čudo pred zapanjenim očima svakoga ko mu prilazi. Kilimandžaro je najviši vrh na svetu koji se ne nalazi u planinskom sistemu, a čine ga tri vulkanska stožca, Mavenzi, Shira i Кibo, od kojih je samo poslednji aktivan.Posebni uslovi planine toliko privlače planinare da gotovo 25.000 ljudi svake godine pokuša da se popne na nju, od kojih otprilike trećina ne uspe da završi uspon.

 

  1. Elbrus (5.642 metra), Evropa

Smeštena u Rusiji, blizu prirodne granice s Gruzijom, planina Elbrus je najviša planina u Evropi. Iako nije iz Evropske unije i ako bi po prema mišljenju mnogih tu titulu trebalo da preuzme Monblan u Francuskoj, na samitu je odlučeno da Elbrusu pripadne čast da bude najviša tačka Starog kontinenta.Elbrus obeležava opšteprihvaćenu granicu između Evrope i Azije. Nalazi se između dve velike vodene površine: Crnog i Кaspijskog mora, koja uslovljavaju njegove vremenske uslove.

 

  1. Vinsonov masiv (4.892 metara), Antarktik

Smešten u planinskom lancu Sentinel i nevidljiv čovečanstvu do sredine 20. veka, Vinsonov masiv je najviša i najistaknutija planina na ledenom antarktičkom kontinentu. Ime je dobio po Karlu Vinsonu, kongresmenu američke države Džordžije, koji je nekada bio snažni zagovornik finansiranja antarktičkih ekspedicija. Nalazi se na sredini Antarktika, unutar terena koji je deo čileanske antarktičke teritorije. Nepristupačno je, ledeno i sušno područje. Ovaj masiv je i udaljen samo 1.200 kilometara od Južnog pola.

 

  1. Punkak Džaja (4.884 metra), Okeanija

Na poslednjem mestu je planina Džaja, formacija najniže nadmorske visine Sedam vrhova. Smeštena u provinciji Papua u Indoneziji, a poznat je i kao Кartenz piramida. Predstavlja najvišu tačku u Okeaniji, najvišu planinu bilo kog ostrva na planeti, a i jedna je od retkih ekvatorijalnih ili tropskih planina koja ima ledenjake. Iako je najniža planina od sedam koja čine grupu Sedam vrhova, planina Džaja, zbog svojih karakteristika, zahteva velike tehničke zahteve od alpinista.

NEW MAGAZINE