SKAFANDERI – NAJSKUPLJA ODELA NA SVETU  

09.09.2022

Od svog nastanka, naziv NASA-e (Nacionalna uprava za aeronautiku i svemirska istraživanja) bio je i ostao sinonim za tehnološki napredak. Međutim, kada se govori o tehnološkim dostignućima ove agencije, vrlo malo njih obraća pažnju na njene svemirske skafandere. Ipak, ova odela su jedan od najinovativnijih izuma NASA-e. Ova tvrdnja je dodatno potkrepljena činjenicom da je trošak proizvodnje jednog takvog odela oko 150 miliona američkih dolara. Štaviše, razni mediji su izveštavali i detaljno raspravljali o vestima da NASA-i ponestaju svemirski skafanderi.

 

Svemirska odela su zapravo svemirska letelica

Iako na prvi pogled ne odaje utisak, svemir je jedna od najneprijateljskijih okruženja za postojanje živih bića, odnosno ljudi, jer nema atmosferskog pritiska ni kiseonika i to su samo dva glavna problema. Odela takođe štite astronaute od zračenja Sunca i drugih tela, kao i čestica koje putuju brzinom do 29.000 km/h. Zatim, pored kiseonika za disanje, ova odela uključuju i uređaje za komunikaciju i telemetriju, i sve ostalo što je astronautu potrebno da preživi nekoliko sati van svemirskog broda. Drugim rečima, ova odela su minijaturne letelice u obliku ljudskog tela.

 

Četrdeset godina službe

1974 godine NASA je razvila osamnaest odela za Spejs Šatl program. Očekivani vek trajanja ovih odela bio je petnaest godina; međutim, ona su ostala u upotrebi četrdeset godina. NASA kaže da je od osamnaest originalnih odela ostalo samo jedanaest, a da su od toga samo četiri operativna.

 

Nabavka novih odela je složena stvar

Ono što treba imati na umu je da ne može svako da proizvede ovu specijalnu odeću astronauta. Takođe, to nije jedna celina, već više delova koji kada se spoje stvaraju celinu i vremenom su dopunjeni i prilagođeni. Upravo ova karakteristika omogućava njihovu ponovnu upotrebu i prevazilazi pitanje telesnih mera (nemaju svi astronauti iste veličine tela). S druge strane, njihova podobnost zavisi i od prirode misije – šetnje svemirom, rad na svemirskim brodovima ili međunarodnoj svemirskoj stanici, sletanje na Mesec ili Mars itd. Uzimajući u obzir gore navedene činjenice, nije ni čudo što je nabavka novih odela preterano složena stvar. Na kraju krajeva, nije da NASA može da ode u obližnju prodavnicu da kupi ova odela ili da ih naruči preko interneta.

 

U odela nove generacije uloženo 250 miliona dolara

Pored održavanja postojećih odela, ova agencija je uložila oko 250 miliona dolara za izradu novih svemirskih skafandera. Prema saopštenjima NASA u vezi sa ovim pitanjem, nova odela pored zaštite moraju da obezbede i veću mobilnost i ispunjavaju sve uslove za završetak misija planiranih u bliskoj budućnosti. Dakle, NASA očekuje da nova odela budu manje glomazna od postojećih, ali sa dodatnom funkcionalnošću. Ko zna, možda će nova odela konačno više ličiti na kostime prikazane u raznim naučno-fantastičnim filmovima.

NEW MAGAZINE