ŠKOLA MESECA – UČENJE NA DALJINU ILI ONLAJN UČENJE!

15.06.2020

Svakog meseca u ovoj rubrici predstavljamo jednu od mnogih osnovnih i srednjih škola koje rade na Ko-sovu. Međutim, zbog pandemije COVID-19, ovog meseca smo odlučili da razgovaramo o učenju na daljinu ili onlajn učenju.

 

Onlajn učenje – budući način učenja

Iako je ova metoda učenja došla do izražaja kao rezultat zatvaranja škola kako bi se sprečilo širenje COVID-19 virusa, bez sumnje će u budućnosti biti jednako uobičajena, kao što je danas odlazak u školu. Pošto je primena ove metode otpočela neočekivano i bez neophodnih priprema, njen početak nikako nije bio lak. Uprkos tome, reakcija je bila prilično brza i uskoro su razni javni TV programi počeli da emituju prve lekcije na daljinu. To znači da je učenje na daljinu započelo samo nekoliko dana nakon što su obrazovne institucije na Kosovu prestale sa radom, radi prevencije širenja COVID-19 virusa.

 

Dobre stvari se dešavaju kada ih najmanje očekujete!

 

Možda je upravo ova katastrofa podstakla vrlo pozitivnu i potrebnu inicijativu za razvoj učenja u budućnosti, iako ju je zbog trenutnih okolnosti vezanih za pandemiju COVIDa-19 teško shvatiti kao takvu. Tehnološke mogućnosti za razvoj učenja u skladu sa današnjim zahtevima za obrazovanjem su beskrajne. Međutim, iz različitih razloga su korišćene vrlo malo. Zatim, možemo reći da po prvi put u istoriji učenici širom Kosova pohađaju i imaju potpuni pristup istim predavanjima, što obezbeđuje isti standard u pogledu kvaliteta predavanja. Takođe, učenje putem interneta zahteva veću posvećenost roditelja radu sa decom, ali i samostalan rad učenika, što ih samim tim bolja priprema za kasnije faze obrazovanja, a posebno za studiranje. I prirodno se postavlja pitanje:

Koje su prednosti učenja putem interneta?

Ponavljanje – Ne treba zaboraviti da se, pored emitovanja na različitim kanalima javnog servisa, svi materijali mogu ponovo pregledati, na internetu, kadgod ste u mogucnosti. Štaviše sva ova predavanja mogu biti dopunjena drugim dodatnim materijalima, koji se takođe mogu naći na mreži.

Udobnost – Jedna od najvećih rasprava u poslednje vreme bile su teške školske torbe. Onlajn učenje je ovaj problem rešilo za tren oka. U stvari, deca ne samo da ne moraju da nose školske torbe, već više ne moraju ni satima da sede u neudobnim stolicama. Takođe, nemojmo zaboraviti da bi učenje od kuće trebalo da bude mnogo manje stresno i zastrašujuće za mlađu decu, jer se iz udobnosti i sigurnosti svojih domova počinju prilagođavati ovoj ogromnoj promeni u svom životu.

Troškovi – Budući da danas većina roditelja radi, odlazak dece u školu zahteva dodatne troškove, koji, zavisno od pojedinačnih okolnosti, uopšte nisu mali. Da ne pominjemo sigurnost dece koja su ponekad putovala prevoznim sredstvima koja nisu ispunila ni minimalne zahteve za njihovu bezbednost.

 

Razvijanje samodiscipline – Činjenica da se od dece ne očekuje da budu fizički prisutna u školi znači da moraju razviti samodisciplinu i biti odgovorna u upravljanju svojim vremenom i zadacima. Pored toga, ne zaboravimo da je ovo veština koja će im biti potrebna tokom celog života.

 

Prilagođavanje okruženja za učenje (spokojstvo) – učenje kod kuće omogućava vam da prilagodite okruženja za učenje dečijim željama tako da im što manje stvari odvraća pažnje. Za mnogu decu je sedenje u poslednjoj klupi bilo problem samo po sebi zbog buke ili ometanja od strane učenika iz razreda. Tokom onlajn učenja svako dete sedi u prvoj klupi. Zatim, onlajn učenje je izuzetno pogodno čak i za decu koja su stidljivija jer ne moraju da brinu o svojoj interakciji sa vršnjacima ili čak i svojim nastavnicima u učionici. Ovo su samo neke od prednosti učenja putem interneta. Nije slučajno ni to da svi najpoznatiji svetski univerziteti sve više nude onlajn predavanja i studijske programe. Jer, sviđalo se nama to ili ne, onlajn učenje je budućnost, i ono što je započelo pandemijom Kovida-19 bi moglo dovesti do jedne od najuspešnijih reformi obrazovanja ne samo na Kosovu, već širom sveta.

NEW MAGAZINE