SPORT U VREME COVID-19: BUDIMO ODGOVORNI I SVESNI!

14.07.2020

Pandemija virusa COVID-19, koja je paralisala čitavu planetu, neminovno se odrazila i na sportiste širom meridijana, koji su radi zaštite svog zdravlja morali da prekinu sa svojim uobičajenim aktivnostima. U većini država, na snazi su specijalne mere kako bi se sprečilo dalje širenje ovog virusa i sačuvalo zdravlje građana. U takvim vanrednim okolnostima, mnogi sportisti umesto na treninzima vreme provede u u svom domu, pružajući na taj način svoj doprinos borbi protiv ove pošasti. Pročitajte kako izgledaju životi sportista u ovim okolnostima, kako se ova neplanirana pauza odražava na njihove karijere i kakve poruke imaju!

 

 

 

Pandemija koronavirusa COVID-19 paralisala je svet sporta, u kom su mnoga takmičenja prekinuta ili odložena, a najveći problem sportistima je kako da prođu kroz period samoizolacije bez fizičkog treninga. Mašan Doknić iz zvečanskog MMA kluba “Mantis” poručuje čitaocima Magazina For You da ostanu aktivni i da svaki dan odvoje sat vremena za sebe i naprave program za rad od kuće, kako bi ostali na prvom mestu zdravi za vreme pandemije i održali svoju fizičku aktivnost. Uz nadu da će se uskoro situacija normalizovati i da će se sportisti vratiti na terene,u sportske sale i teretane, on kaže da su od početka pandemije, sportisti ovog kluba iz Zvečana, održavali kondiciju vežbajući u svojim domovima. “Održavali smo on-line kontakt sa svim sportistima kluba i davali plan i program šta se može raditi u kućnoj varijanti, kako bi svi oni ostali fizički aktivni”, istakao je Mašan Doknić.

 

 

Proslavljeni maratonac i učesnik Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine Darko Živanović i jedan od najboljih srpskih triatlonaca Strahinja Trakić, kažu da se pridržavaju uputstava nadležnih institucija. Prema njihovim rečima veoma je važno da se ispoštuju sve mere sa vezi sa ograničavanjem kretanja i kontakata, jer je zdravlje uvek na prvom mestu. Oni dodaju da treninge sprovode u skladu sa merama i u kućnim uslovima jer “samo tako možemo sprečiti širenje virusa i sačuvati sebe i sve ljude oko nas”. Darko naglašava da sve ima svoj kraj pa i ova pandemija: “Budite odgovorni i poštujte propisane mere, a ovu kućnu izolaciju iskoristite na što konstruktivniji način”, istakao je on.

 

 

I članovi Rukometnog kluba Radnički, Miloš Prodanović i Jovana Stoiljković, kao i većina građana, vreme provode kod svoje kuće, gde kroz neke improvizovane treninge nastoje da održe optimalan nivo forme. Jedva čekaju da se vrate svim svojim uobičajenim dnevnim obavezama i treninzima, Ipak Miloš naglašava: “Moramo biti odgovorni i svesni situacije u kojoj se nalazimo. Ne treba da nam tako teško pada to što sedimo kod kuće i gledamo filmove. I kada pomislimo da nam je dosadno, moramo staviti prst na čelo i shvatiti da ukoliko se ne pridržavamo propisanih mera možemo ugroziti nečiji život”.

 

 

Jovana dodaje da je njena poruka svima da ostanu kod kuće i da se pridržavaju svih propisanih mera kako bi se ova situacija što pre okončala i “kako bismo svi nastavili sa svojim uobičajenim životnim aktivnostima”.

 

 

Psihološko treniranje, koje sportisti često zanemare čim prestane mogućnost fizičkog treninga, sada je veoma važno. Svi oni koji su ranije imali neku vrstu psihološke pripreme treba sa time da nastave, a svi oni koji nisu trebalo bi da uvedu taj aspekt. Naučno je dokazano da mentalni trening može mnogo da pomogne, pa i da kompezuje ono što fizički ne može da se realizuje. Postoje tehnike koje su opšte poznate u sportu, kao što je vizuelizacija. Sve što sportista ne može da realizuje fizički, to na mentalnom planu može da pokuša da sebi verodostojno dočara i proživi. To u velikoj meri kompenzuje nedostatak treninga, ali ono što je najvažnije jeste da sportista ne klone duhom i da ima utisak da je nešto korisno uradio tog dana.

 

 

 

I proslavljeni srpski košarkaš Nikola Jokić priključio se akciji koju poslednjih dana sprovode brojni sportisti. Sledeći primer svojih kolega, sportista on kratko poručuje: “Šampioni su odgovorni i solidarni i zato ostaju kod kuće. Budi i ti šampion”!

NEW MAGAZINE