SREDNJE MEDICINSKA ŠKOLA U GRAČANICI

27.07.2021

 

Kada se posmatraju rezultati raznih istraživanja, jasno je da svršeni osnovci najradije žele da upišu neko od zanimanja iz medicinske struke. Naime, pretpostavlja se da je osnovni razlog za to činjenica da sa stečenom diplomom određenog zanimanja medicinske struke, oni imaju otvorenu mogućnost da se najpre zaposle u ovoj struci.

Srednje medicinska škola u Gračanici postoji od 1959.godine, kada je osnovana u Prištini. Hiljade učenika različitih profila prošlo je kroz ovu školu i ona je jedna od najtraženijih stručnih škola na Kosovu. Nakon 1999.god. škola se izmešta iz Prištine u Gračanicu i nastavlja sa radom u prostorijama OŠ. „Kralj Milutin“, sa znatno oslabljenim kapacitetima. Pohađa je 350 učenika, a osim u Gračanici, ima isturena odeljenja u Lepini, Plemetini i Gušterici.

Nastavu u ovoj školi danas vode eminentni lekari, specijalisti, magistri nauka, profesori opštih predmeta, i druga stručna lica. Škola je već odškolovala i obrazovala na hiljade akušerskih i pedijatarskih sestara, fizioterapeutskih tehničara, laboranata i medicinskih sestara.

 

Humanost pre svega

‘’Često se navodi da svako ko je zainteresovan da upiše upravo neki smer u okviru ove branše, svakako treba da na prvom mestu bude human, odnosno da ima dosta strpljenja i da ima želju da na najbolji mogući način pomogne ljudima kojima je pomoć potrebna. Iako sve pomenuto nije navedeno nigde kao osnovni uslov za upis ove škole, definitivno se smatra imperativom, budući da je u pitanju vrlo specifično zanimanje. Naš moto je ’Humanost pre svega!’’’, kazao nam je direktor ove škole Miodrag Živić. Od njega saznajemo da svi obrazovni profili koje ova srednja škola ima u ponudi su opšti smer medicinska sestra/tehničar, fizioterapeutski tehničari, farmaceutski tehničari i laboratorijski tehničari.

 

„Učimo decu da pomažu svima“

Kada je u pitanju nastavni program, srednja medicinska škola je primarno fokusirana na praktičan deo, ali svakako su zastupljeni i opšteobrazovni predmeti, dok se od stranih jezika uče engleski i ruski. U školi je delimično zastupljena kabinetska nastava, koriste se montažni kabineti za izvođenje praktičnih vežbi. Svi učenici imaju priliku da praksu obavljaju kako u bolnicama i domovima zdravlja, koji funkcionišu na teritoriji opštine Gračanica. Od direktora saznajemo da profesori koji čine nastavni kadar ove institucije su dokazano dobri u svom poslu:

„Svi imaju sasvim dovoljno iskustva, pa sa sigurnošću možemo da tvrdimo da će nastojati što bolje da prenesu znanja koja predviđa važeći nastavni program apsolutno svakom polazniku. Mnogo je lep osećaj kada pomažeš drugima, a naša škola školuje takav kadar, učimo decu da pomažu ljudima’’, istakao je direktor  Živić. On je sa ponosom istakao činjenicu da je ova škola naročito prepoznatljiva po vannastavnim aktivnostima i po uspesima đaka na raznim takmičenjima, a posebne uspehe ostarili su u području zdravstvene nege i prve pomoći. U budućnosti se nadaju da će se prebaciti u nove prostorije srednjoškolskog centra u Lapljem Selu, gde će imati mnogo bolje uslove rada. Planiraju da u okviru mogućnosti tamo opreme kabinete, ali i da stalnim usavršavanjem nastavnog kadra unaprede nastavni proces.

Od direktora Živića saznajemo i da je Magazin ‘’For You’’ dosta čitan u školi, a da đaci posebno vole rubrike o sportu, muzici i modi.

Na kraju nam je poručio da je Medicinska škola otvorena u toku cele godine za sva pitanja i nedoumice koje imaju zainteresovani učenici, odnosno njihovi roditelji ili staratelji, kao i da su svi oni dobrodošli da stvore dinamičnu i podsticajnu atmosfera za rad.

NEW MAGAZINE