ŠTA TREBA DA ZNATE O BEZBEDNOSTI NA INTERNETU?

29.03.2021

Ako je upotreba tehnologije od strane mlađih generacija predstavljala problem pre Kovida-19, ona je sada postala još rasprostranjenija, a u isto vreme i neophodna. Kako smo većinu svojih aktivnosti, a posebno školskih aktivnosti, prebacili u online okruženje, čitavo društvo je ovo moralo da isprati i obezbedi računare, pametne telefone, tablete i sve ostalo za obrazovne potrebe školaraca svih uzrasta. Međutim, sa ovim novim privilegijama za korišćenje tehnoloških uređaja dolaze i nove odgovornosti. Činjenica je da su danas srednjoškolci tehnološki potkovaniji od prosečne odrasle osobe, međutim ono što im nedostaje je da više povedu računa o svojoj bezbednosti na internetu. A razlog za to je uglavnom njihova mladost i nerazumevanje šta je to sajber bezbednost i zašto je ona važna?

 

Šta je bezbednost na Internetu?

 

Stručnjaci za bezbednost na internetu, definišu bezbednost na internetu (sajber bezbednost) kao praksu zaštite sistema, mreža i programa od digitalnih sajber napada. Ovakvi sajber napadi obično za cilj imaju pristup, promenu ili uništavanje poverljivih informacija; iznuđivanje novca od korisnika; ili ometanje normalnih poslovnih procesa. Stručnjaci za bezbednost na internetu takođe naglašavaju da je sprovođenje efikasnih mera za sajber bezbednost danas naročito teško jer postoji više uređaja nego ljudi, a i napadači postaju sve inovativniji.

 

Zašto je sajber bezbednost važna i šta je ona u suštini?

 

Vodeći stručnjaci u ovoj oblasti podsećaju sve nas da je bezbednost na internetu važna, jer u današnjem povezanom svetu napad na sajber bezbednost može rezultirati bilo čime, od krađe identiteta do pokušaja iznude i gubitka važnih podataka, od porodičnih fotografija do podataka o poslovanju i firmi. Osim toga, svi mi se oslanjamo na ključnu infrastrukturu kao što su elektrane, bolnice i kompanije za pružanje finansijskih usluga. Zaštita ovih i drugih organizacija je od suštinske važnosti za funkcionisanje našeg društva. Prema mišljenju stručnjaka, jedna od glavnih karakteristika uspešnog pristupa sajber bezbednosti je više slojeva zaštite koja se implementira na računarima, mrežama, programima ili podacima koje želimo da zaštitimo. U organizaciji se ljudi, procesi i tehnologija, svi moraju međusobno nadopunjavati kako bi stvorili efikasnu odbranu od sajber napada. Drugim rečima, korisnici moraju da razumeju i da se pridržavaju osnovnih principa bezbednosti podataka, kao što su izbor jakih lozinki, oprez prilikom otvaranja priloga u elektronskoj pošti i bekapovanje podataka. Sa druge strane, tehnologija (krajnji uređaji kao što su računari, pametni telefoni, ruteri, mreže i Cloud) moraju biti zaštićeni firewall-om sledeće generacije, DNS filtriranjem, zaštitom od malvera, antivirusnim softverom i bezbednosnim rešenjima za elektronsku poštu.

 

Vrste sajber pretnji i napada

 

Fišing (Phishing) – je vrsta internet prevare gde se šalju lažne e-mail poruke koje liče na poruke koje dolaze iz pouzdanih izvora. Cilj je krađa poverljivih podataka kao što su brojevi kreditnih kartica ili podaci za logovanje. Ovo je najčešći vid sajber napada. Možete se zaštititi edukacijom ili tehnološkim rešenjima koja filtriraju maliciozne adrese elektronske pošte.

 

Ransomware – je vrsta zlonamernog softvera. Cilj je iznuda novca tako što se korisniku blokira pristup datotekama ili računarskom sistemu dok ne plati otkupninu. Plaćanje otkupnine međutim ne garantuje da ćete povratiti pristup datotekama ili da će se povratiti sistem.

 

Malware – je vrsta softvera koji ima za cilj neovlašćen pristup ili nanošenje štete računaru. Društveni inženjering – je taktika koju napadači koriste kako bi vas naveli da otkrijete poverljive informacije. Oni mogu tražiti novčanu uplatu ili dobiti pristup vašim poverljivim podacima.

 

Društveni inženjering se može kombinovati sa bilo kojom od gore navedenih pretnji kako bi se povećala verovatnoća da ćete kliknuti na linkove, preuzeti malware (zlonamerni softver) ili verovati zlonamernom izvoru.

 

Budite pametni i bezbedni na Internetu!

 

Iako mnogi ljudi smatraju da mladi svoje uređaje koriste prvenstveno za video igre i društvene mreže, realnost danas je da oni isto toliko koriste tehnologiju za učenje koliko i za zabavu. Što je još jedan razlog zašto moraju da vode računa o bezbednosti svojih uređaje i informacija, da se ponašaju na odgovarajući način na društvenim mrežama i zajedničkim uređajima, kao i da poštuju digitalnu privatnost drugih na uređajima i na internetu. I na kraju, uspeh većine sajber napada proizilazi iz naših sopstvenih grešaka ili nepažnje. Zato je neophodno da počnete da obraćate pažnju na bezbednost na internetu informišući se i uvek primenjujući te principe na svim svojim uređajima.

NEW MAGAZINE