ŠTA TREBA DA ZNATE O VAKCINAMA PROTIV COVID-19?

12.01.2021

Nesumnjivo je da će jedna od glavnih tema ove godine biti vakcina protiv COVID-19. Otkako su objavljene vesti o proizvodnji prvih vakcina, reakcije širom sveta kretale su se od radosti do teorija zavere. Stoga u nastavku pročitajte neke od osnovnih informacija koje bi trebalo da znate o ovim vakcinama i njihovoj ulozi u borbi protiv COVID-19.

 

Kada je reč o vakcinama, prvo što bi trebalo imati na umu jeste da su, pored efikasnog testiranja i postojećih preventivnih mera, vakcine od vitalnog značaja za kontrolu ove pandemije. Zbog toga su vesti o početku proizvodnje prvih vakcina koje su odobrile relevantne međunarodne vlasti primljene sa oduševljenjem, mada nas čeka dug put do potpunog prevazilaženja ove globalne krize.

 

Kada će vakcine protiv COVID-19 biti spremne?
Razvoj sigurnih i efikasnih vakcina zahteva vreme, ali zahvaljujući ogromnom ulaganju u njihovo proučavanje i razvoj, kao i globalnoj saradnji, naučnici su uspeli da razviju vakcinu protiv COVID-19 u rekordnom roku.

 

Decembra prošle godine, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) registrovala je vakcinu Pfizer/BioNTech COVID-19 mRNA (BNT162b2) za hitnu upotrebu, čineći je prvom hitno odobrenom vakcinom od strane SZO od izbijanja pandemije. S druge strane, takođe tokom decembra, Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je davanje uslovnog odobrenja za stavljanje u promet dve vakcine protiv COVID-19, odnosno za vakcinu Pfizer/BioNTech COVID-19 mRNA i za vakcinu Moderna.

 

Treba dodati da je 200 potencijalnih vakcina trenutno u fazi izrade, a jedan broj je čak i u fazi kliničkog ispitivanja.

 

Kako se razvijaju COVID-19 vakcine?
Vakcine deluju oponašajući zarazne agense – virus, bakterije, ili druge mikroorganizme koji mogu da izazovu bolest. Na taj način uče naš imunološki sistem da brzo i efikasno reaguje na njih.

 

Tradicionalno, vakcine su to činile tako što su u naše telo usadile oslabljeni oblik zaraznog agensa da bi ga imuni sistem mogao zapamtiti. Na ovaj način naš imunološki sistem može brzo prepoznati dotičnu infekciju i boriti se protiv nje pre nego što se razbolimo. Neke od potencijalnih vakcina protiv COVID-19 dizajnirane su prema ovoj metodi.

 

Neke druge vakcine, koje se razvijaju, koriste nove pristupe zasnovane na onome što se naziva RNK ili DNK vakcina. U ovim vakcinama, umesto da uvode antigene (supstanca koja tera naše telo da stvara antitela), RNK i DNK vakcine daju našem telu genetski kod koji imuni sistem treba da stvori sopstveni antigen. Za više informacija o razvoju vakcina protiv COVID-19 posetite veb stranice SZO i EMA.

 

Kada će vakcine protiv COVID-19 biti bezbedne?
Na globalnom nivou, SZO koordinira niz nezavisnih tehničkih vlasti koje nadgledaju bezbednost vakcina pre i čak nakon njihovog uvođenja. Vakcine koje je odobrila SZO podvrgnute su rigoroznim kliničkim ispitivanjima i testovima kako bi se dokazala njihova sigurnost i efikasnost protiv bolesti.

 

Uslovno ovlašćenje za trgovanje koje je izdala EMA znači da ovo odobrenje važi godinu dana, sve dok imalac ovog odobrenja ne bude morao da ispuni određene obaveze u određenim rokovima. Te obaveze mogu uključivati sprovođenje tekućih i ažuriranih studija, ili prikupljanje podataka kako bi se pokazalo da ravnoteža između koristi i rizika ostaje pozitivna. Drugim rečima, dotične vakcine će i dalje biti pod strogim nadzorom EMA-e.

 

Ko će imati pristup ovim vakcinama?
Trenutni cilj je proizvodnja 2 milijarde doza vakcina do kraja 2021. godine, što bi trebalo da bude dovoljno da se zaštite zdravstveni i drugi radnici, poput nastavnika, kao i one koji su u najvećem riziku od COVID-19 u svim zemljama sveta. Ovo će biti izuzetno postignuće, ali istovremeno ovaj broj doza neće biti dovoljan. Zbog toga je važno da nastavite sa preduzimanjem drugih zaštitnih mera kako biste zaštitili sebe i svoje porodice. Svi mi bi trebalo da i dalje održavamo fizičku distancu, ličnu higijenu i nosimo maske.

NEW MAGAZINE