STEM SISTEM ZA USPEH UČENIKA U SVIM OBLASTIMA

16.09.2020

Engleski pojam STEM javlja se kao akronim, koji upućuje na nekoliko akademskih disciplina: nauka (science), tehnologija (technology), inženjering (engineering) i matematika (mathematics).

Ovaj pojam se odnosi pre svega na škole, koje unutar ponuđenih obrazovnih programa i modula favorizuju obrazovanje, ključno za razvoj naučnotehnološke sfere.

Prirodno-matematički predmeti u fokusu

U pogledu obrazovanja, mnoge američke inicijative zalažu se za uvođenje STEM predmeta u sve edukativne profile.

Prema mišljenju brojnih američkih stručnjaka, STEM veštine ne treba izučavati izolovano poput posebne predmetne porodice, već ih je potrebno implementirati u sve škole, bez obzira na dominantni profesionalno-obrazovni profil za koji bi se učenik opredelio.

Ovo je jedan od ključnih elementana po kojem se STEM škole razlikuju u odnosu na druge škole: prirodno-matematički predmeti ne izučavaju se samo na pojedinim smerovima.

 

 

STEM ključan za uspeh u svim sferama

Bez obzira čime će se pojedinac baviti, STEM predmeti biće mu neohodni za uspešno snalaženje na sadašnjem i budućem tržištu rada. Ako je pojedinac društvenohumanistički obrazovan, kvalitetno poznavanje matematike omogućiće mu preciznost i sistematičnost.

Takođe, bez poznavanja savremenih IT tehnologija, kompjutera i pretraživača, uskoro nećemo biti u mogućnosti da kupimo čak ni kartu za prevoz. Brojni primeri iz svakodnevnog života podstiču svetske stručnjake da stalno ukazuju koliko su STEM znanja važna i koliko su savremene škole dužne da ova znanja i predmete učine jednako dostupnim svima.

 

 

Stručnjacima sa STEM znanjima otvorena sva vrata

Koliko je STEM važan za obrazovanje, pokazuju inicijative brojnih američkih udruženja, koja podsećaju na važnost pomenute četiri nauke, ne samo za profesionalni prosperiret pojedinca, već za društvo u celini.

Iskustva pokazuju da je procenat nezaposlenih veoma nizak, kada je reč o stručnjacima koji poseduju STEM znanja i veštine.

Sa druge strane, potreba za IT stručnjacima u Americi, koji poseduju STEM znanja, utiče čak na donošenje posebnih imigracionih zakona, kako bi se kvalifikovanim STEM kadrovima omogućio lakši ulazak u SAD, a kasnije i profesionalni prosperitet. Kvalifikovani STEM stručnjaci već danas imaju bolju prohodnost i mobilnost, ne samo na američkom, već na svetskom tržištu rada.

 

NEW MAGAZINE