TAYLOR SWIFT: USPESI KOJI GOTOVO DA NE MOGU DA SE POBROJE

24.03.2021

Shake it off, The Man, Exile, Paper Rings, Betty, Cardigan, Love Story, Me… Ko redovno sluša popularnu muziku, lako će da pogodi ko je izvođač ovih pesama. Taylor Swift popularna je širom sveta. Njena muzika osim što je dopadljiva, pobrala je toliko nagrada da u tekstu pred vama jednostavno nećemo moći da nabrojimo sve. Zato i nećemo da pišemo o tome kako je počela da se bavi muzikom, već o njenim najvećim uspesima, koji je je mnogo. Čitajte u nastavku:

 

 

Albumi i pesme

Kada su u pitanju njeni album, šest njih je bilo broj 1:

– “Fearless” (2008)

– “Speak Now” (2010)

– “Red” (2012)

– “1989” (2014)

– “Reputation” (2017)

– “Lover” (2019)

Identična je lista albuma i kada govorimo o najprodavanijim albuma u Sjedinjenim Američkim Državama. Informacije se na Internetu donekle razlikuju kada je u pitanju ova informacija, te se tako tvrdi da je četiri, odnosno pet godina bila na vrhu. Pominju se albumi: “Taylor Swift” – 2007. godine; “Fearless” je bio najprodavaniji album 2009; “1989” – 2014. godine; “Reputation” – 2017. godine; 2019 godine – “Lover”, a 2020. godine – “Folklore”.

Sa druge strane, kada su u pitanju singlovi, pet njih je bilo broj 1:

– “We Are Never Ever Getting Back Together” (2012)

– “Shake It Off” (2014)

– “Bad Blood” (with Kendrick Lamar) (2014)

– “Blank Space” (2014)

– “Look What You Made Me Do” (2017).

 

 

Nagrade

Sudeći prema informacijama, Taylor Swift je osvojila gotovo 400 nagrada i imala je preko 500 nominacija.

Spisak nagrada počinje od 2007. godine. Na listi su nagrade za albume, singlove, ali je i nosilac nagrada za kantautorku, umetnika godine, produkciju, dizajn, najbolji ženski video, najbolju saradnju, najbolji pop video, najbolji nastup uživo, najbolju turneju, omiljenu pesmu, omiljeni album, najbolju originalnu pesmu, kantri pesmu, Youtube fenomen…

Ali ni tu nije kraj. Taylor Swift drži čak i Ginisove rekorde. Neki od rekorda po godinama su:

  1. godina:

– najbrže prodavani digitalni album ženskog umetnika;

– najbrže prodavani album u SAD-u ženskog umetnika;

– jedini umetnik u istoriji američkih top lista koji je debitovao sedam singlova u top 10 liste “Hot 100”

  1. godina:

– najbrže prodavani singl u digitalnoj istoriji

2014:

– najprodavaniji album u milionima na američkoj listi albuma sa tri uzastopna albuma;

2015: najprodavaniji album u milionima na američkim listama albuma;

2017:

Najveća godišnja zarada ikad za žensku pop zvezdu;

U 2018. godini drži rekorde u vezi sa najgledanijim videom tokom 24 časa i najslušanijom pesmom tokom prvih 24 časa od objavljivanja.

U 2019. godini držala je rekorde u vezi sa godišnjim zaradama, te najvećim brojem dobijenih nagrada kao ženska umetnica.

A 2020. bila je prva po broju strimova albuma na Spotify-u u prvom danu objavljivanja albuma, po broju kumulativnih nedelja na 2. mestu američke liste albuma izvođenih solo od strane ženske umetnice, i po najkraćem jazu između novih albuma na prvom mestu na američkoj listi Billboard 200 (ženski).

Vratimo se na početak teksta. Imajte na umu da ovo nije konačna lista uspeha Taylor Swift.  Evermore – njen poslednji album je prekretnica u njenoj karijeri, jer se suštinski bavila kantri muzikom. Ono što predstoji posle ovog albuma, možemo samo da nagađamo.

Nemam pojma šta će biti sledeće. Nemam pojma o mnogim stvarima ovih dana i zato sam se držala jedine stvari koja me drži u vezi sa svima vama. Ta stvar je uvek bila i uvek će biti muzika. I neka se to nastavi zauvek (evermore). Poručila je nakon što je objavila istoimeni album.

NEW MAGAZINE