TENIS NAS SPAJA! MLADI IZ BEOGRADA, PRIŠTINE, PEĆI, PODGORICE…

08.11.2021

 

„Bravo! Samo tako nastavi! Možeš ti to! Sada polako, igraj pametno! Sjajno, napred, izdrži još malo!!!“, čuje se sa svih strana dok mladi teniseri neumorno udaraju lopticom na dva terena u Brestoviku kod Peći, gde je nedavno održan evropski turnir za kategoriju tenisera i teniserki do 16 godina.

Sa tribina ih bodre njihovi roditelji i prijatelji, a po intenzitetu osećanja i navijanju čini nam se kao da smo negde na Vimbldonu. Naši sportisti došli su sa raznih strana, a mi smo imali priliku da upoznamo neke od njih i čujemo njihovu priču o tome kako su se odlučili da dođu na baš ovaj turnir i kako su se na njemu proveli.

 

Toliko poznanstva! Toliko prijateljstva!

Filip Pavić i Dastan Imeri su mladi teniseri koji dolaze iz srpskih i albanskih zajednica na Kosovu. Dva dečaka zajedno treniraju i učestvuju na turnirima, jer ih je spojila ljubav prema tenisu.

Filip Pavić živi u opštini Novo Brdo i više puta nedeljno dolazi do Prištine kako bi trenirao sa Dastanom. Filip je tenis zavoleo gledajući Novaka Đokovića. Svoj prvi reket dobio je na poklon, a pre pet godina je počeo da trenira. Od tada je osvojio više od 30 turnira u svojoj kategoriji. On stalno napreduje, a njegovi rezultati to i govore. “Novo Brdo je udaljeno 40 kilometara, a pošto smo se Dast i ja sprijateljili, počeli smo i da treniramo zajedno. Znači mi mnogo što treniram sa njim, jer kod nas nema nikakvih terena,a ni igrača koji igraju”, kazao nam je Filip.

 

Poštujemo svoju ekipu i protivnika ispred sebe!

„Tenis je sport koji potiče na druženje. Naime, pored opreme za tenis, potrebna vam je i još jedna osoba kao protivnik s one strane mreže. Ova igra stvara nova i učvršćuje stara prijateljstva još od malih nogu, a ta prijateljstva mogu potrajati čitav život“, kaže nam 14-godišnja Mia Milisavljević iz Soko Banje. Tenisom se bavi već devet godina, a na Kosovo je došla po prvi put. Istakla je da je veoma zadovoljna atmosferom i druženjem ovde u Brestoviku. Nakon ovog turnira otišla je na naredni, u Albaniju. Od nje smo saznali da je smeštena u hotelu u centru Peći, a u ovom gradu svidelo joj se to što može da izlazi i da upoznaje nove prijatelje. „Lepo nam je druženje ovde, upoznala sam puno drugara sa Kosova, iz Crne Gore, Velike Britanije. Doći ću sigurno i sledeće godine, jer želim da se ponovo svi okupimo na istom mestu“, poručila je Mia.

Na ovom turniru upoznali smo i Stelu Džemović iz Beograda. Iako ima samo trinaest godina, nosilac je mnogih teniskih odličja sa raznih turnira. Poput Mie i ona je po prvi put došla na Kosovu. Prema njenim rečima sportom se bavi jer na taj način između ostalog, upoznaje različite ljude. „Na treningu, na takmičenju, ostvarujemo posebnu konekciju i učvršćujemo prijateljstvo i drugarstvo. Podržavamo jedni druge na terenu i van njega. Poštujemo svoju ekipu i protivnika ispred sebe i izlazimo jači iz svake situacije!“, istakla je Stela.

Kreshnik Arifi je direktor ovog turnira, zbog čijeg održavanja je veoma srećan. Rekao nam je da je najveća pobeda ovog turnira dobro gostoprimstvo i organizacija, kao i pozitivna sećanja svih takmičara. „Videli smo mnogo druženja ovde, a svaki učesnik poneće lepe uspomene, jer smo svi ovde jedna velika porodica, koja voli tenis“. Krešnik je nastavio da priča sa velikom žarom. „Sport spaja ljude. Mogu samo svim mladima da preporučim da se bave sportom“, kazao nam je sa osmehom, dodavši „Uvek govorim da nema loših sportova, zato izađite i počnite da trenirate“.

Organizatori U16 Peja Open 2021 su bili: Teniski klub ’Peć’, Teniski savez Kosova i opština Peć́. Ove godine ugostili su oko 50 mladih tenisera iz raznih zemlja, u kategoriji do 16 godina.

 

NEW MAGAZINE