TEYA DORA: BORANKA KOJA OSVAJA SVET SVOJOM MUZIKOM

07.05.2024

Mlada umetnica Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora, svojim izvanrednim muzičkim talentom osvaja srca publike širom sveta. Rođena 1992. godine u Boru, ona je pobednica prestižnog festivala “Pesma za Evroviziju” i predstavlja Srbiju na ovogodišnjem takmičenju “Pesma Evrovizije” u Malmeu, Švedska.

 

Jedan od njenih najpoznatijih singlova, “Džanum”, koji je stvorila za televizijsku seriju “Južni vetar: Na granici”, postigao je ogromnu popularnost na raznim muzičkim platformama širom sveta, postajući viralan i na društvenoj mreži TikTok. Sa preko tri miliona slušalaca na platformi Spotify, Teya Dora je postala prva izvođač iz Srbije koja je postigla ovakav impresivan uspeh.

 

Obrazovanje, Berkli i karijera

 

Teya Dora je mnogo više od samo pevačice – ona je pijanistkinja, kompozitorka, tekstopisac i muzički producent. Odrasla je uz roditelje koji su se amaterski bavili muzikom. Već u petoj godini, pre nego što je naučila da piše, molila je roditelje da je upišu u muzičku školu kako bi svirala klavir.

Paralelno sa srednjom školom u Beogradu, pohađala je Muzičku školu “Dr Vojislav Vučković” na odseku za klavir. Na čuvenom Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu, studirala je pevanje i pevala prateće vokale za američke umetnike poput dobitnika Gremi nagrada kao što su Peti Ostin, Sidah Geret, Džeri Alen i Valeri Simpson. Nakon završetka studija, boravila je u Njujorku gde je pisala pesme na engleskom jeziku u jednoj produkcijskoj kući, doživljavajući to iskustvo kao fenomenalno.

 

Teya Dora se 2018. godine vratila u Srbiju i započela karijeru na domaćoj muzičkoj sceni kao tekstopisac i kompozitorka. Napisala je naslovnu numeru za album Nikolije 2019. godine, “Yin & Yang”, a sarađivala je i sa drugim poznatim izvođačima kao što su Teodora Džehverović, Nataša Bekvalac i Zoi. Iste godine objavila je i svoj prvi solistički singl, “Da na meni je”. Godinu dana kasnije, počela je stvarati i pevati pod svojim umetničkim imenom za lejbl Basiviti. Do 2023. njena karijera je išla ulaznom putanje, a nakon singl “Džanum”, ovaj raskošni vokal upoznaje i šira publika.

 

Pesma “Ramonda” – simbol hrabrosti i istrajnosti

Već sa izgrađenom karijerom, Teya Dora se ove godine prijavila za “Pesmu Evrovizije” sa numerom “Ramonda”. Inspiracija za tekst pesme pronađena je u endemskoj biljci centralnog Balkana, Srpskoj Ramondi, koju je 1874. otkrio i opisao Josif Pančić. Za Teyu Doru, ovaj cvet predstavlja simbol borbe i istrajnosti. „Ja bih volеla da sam kao Ramonda, koja se poput fеniksa uzdižе iz najgorih mogućih uslova. Jеdna kap vodе joj jе dovoljna i samo mali tračak nadе da krеnе putеm koji jе vodi do njеnе prvobitnе lеpotе i snagе. Žеlim da ljudi sami protumačе tеkst, baš kao što su to dosad radili sa mojim prošlim pеsmama, tj. da kroz mеtaforu koju sam im dala svako možе da vidi svoj nеki put. Put hrabrih koji sе borе do poslеdnjеg trеnutka, čak i kada dеlujе da nеma nadе oni nеćе odustati“ kaže ova mlada umetnica o pesmi.

 

Njena pesma “Ramonda” osvojila je publiku i stručni žiri osvojivši 12 poena stručnog žirija i 10 poena publike. Teya Dora je radila na ovoj pesmi sa producentima Lukom Jovanovićem (poznatim kao Luxonee) i Andrijanom Kadovićem Ajzijem.

 

Nagrade, festivali i ponos na Bor

Teya Dora je dobitnica dijamantske ploče u Turskoj, platinaste u Indiji i niza zlatnih u Evropi. Učestvovala je na raznim festivalima, uključujući “Music Week”, “Arsenal fest” u Kragujevcu i “Egzit” u Novom Sadu. Osim po muzičkim dostignućima, Teya Dora je poznata po ponosnom isticanju svog porekla iz Bora i istočne Srbije. Nadamo se da će njena muzika i uspeh doprineti promociji ove regije širom sveta.

 

Kroz svoj izuzetan talenat i posvećen rad, Teya Dora predstavlja primer mlade umetnice koja svojom muzikom osvaja svet.

NEW MAGAZINE