TINEJDŽERSKO DOBA- SUKOB IZMEĐU ŽELJA I STVARNOSTI

16.09.2022

 

 

Ma koliko gledano sa strane, doba adolescencije je životni period u kome se vode najveće borbe. Tinejdžeri su u večitoj borbi sami sa sobom i to je period kada se traže. Odrasli su, a ipak nedovoljno zreli da bi sami donosili odluke.

 

Tinejdžeri  su skloni čestim promenama raspoloženja i vrlo često znaju biti tužni i plačljivi bez ikakvog razloga. S jedne strane to može biti i dobro, jer suze regenerišu i umeju da budu pokretačka snaga, ali nije dobro ako se to učestalo ponavlja. Svoju tugu takođe mogu izražavati načinom odevanja gde tamne boje, posebno crna imaju primat. Katkad su u situaciji da na život gledaju bezvoljno, da smatraju da nije vredan življenja ni bilo kakvog truda i pesimistički su orijentisani. Negde kao da veruju da će takvo stanje večno trajati i da ne postoji izlaz. Tinejdžeri najčešće imaju fazu u kojoj izbegavaju rituale kao što su redovno tuširanje ili pranje kose.

 

Pad energije i osećaj dosade

To je period kada najčešće dolazi do nedostatka motivacije na svim poljima. Iako su uživali u sportskim ili nekim drugim aktivnostima u ovom periodu može doći do gubljenja interesovanja za te aktivnosti kao i do apsolutnog odustajanja. Nedostatak motivacije se ogleda i u zanemarivanju školskih obaveza i željom za čestim izostajanjem sa časova. Neretko se dešava da su u ovom periodu i ocene drugačije nego pre, mada kao što razlog za to može biti zaljubljivanje, tako može biti i gubitak koncentracije ili usporenog razmišljanja.

 

Društvena izolovanost

Ovo je period tokom odrastanja u kome se može pojaviti nezainteresovanost za prijatelje i porodicu. Dolazi do povlačenja u sebe i nedostatka želje da se osećanja  dele sa prijateljima smatrajući da su usamljeni i da njihov način razmišljanja ne bi trebao da dotiče bilo koga. Porodična okupljanja i događaje se trude da izbegavaju koliko god je moguće, jer se najlepše osećaju u svojoj samoći.

 

Razdražljivost

Razdražljivost je takođe prisutna u ovom periodu i uglavnom su skloni da svoj bes pokazuju unutar porodice. Vrlo često u konverzaciji sa roditeljima mogu koristiti uvredljive reči kao i sarkazam, jer imaju osećaj da je potrebno da oni odbace porodicu pre nego što porodica odbaci njih. Svakako, ovakav stav tinejdžera nema realan osnov, ali gledano iz njihove perspektive je tako. Ovo je takođe period u kome dolazi do periodičnog gubljenja samopouzdanja i samovrednovanja.

Tinejdžerima vladaju promenljiva raspoloženja, jaka osećanja, seksualni nagoni, te to često dovodi do njihovih burnih reakcija, nepredvidivog ponašanja koja šokiraju roditelje.

 

Zato dragi naši tinejdžeri, nemojte izbegavati stručnu pomoć ukoliko ima potrebe za njom, jer lakše i bezazlenije je preventivno delovati nego sanirati posledice posebno kada poprime velike razmere.

 

OČEKIVANJA

 

-da imaš mnogo prijatelja

-da ti se rečnik pretvori u sleng

-da imaš pratnju za matursko veče

-Vau, zar danas nisi našminkana

-da glasno puštaš hipstersku muziku

– ti si tako beznadežan romantik!

-da ostaneš do kasno na žurci i napiješ se

-hajde da pobegnemo s časova i gledamo romantične komedije

-da se priča o tebi i da ti pričaš o drugima

-hoćeš da idemo u šoping kasnije?

-dignite ruke u vis

-mi smo najbolji prijatelji zauvek

-psssst, nemoj nikome da kažeš

 

STVARNOST

 

-zoveš prijatelje da razgovarate o tebi

– ne znaš kako da odgovoriš na komplimente

-da li mi više leži nauka ili umetnost?

– vau, nisam znao/la da ima i osetljivu stranu

– budiš se u 5:30 da ispraviš kosu a to primete samo tvoji drugari sa kojima ručaš – zagrli me,

-tužan/tužna sam

– kako možeš da živiš bez muzike?

– Samo želim da spavam do kraja života

– moji roditelji to ne razumeju

-nemam para

– nezgodan sarkazam

– neugodna tišina

 

NEW MAGAZINE