TOPLOTNI TALAS I LJUDSKI ORGANIZAM

27.07.2021

 

 

Ljudsko telo nastoji da održi unutrašnju temperaturu na oko 37 stepeni Celzijusa bez obzira na to da li se nalazi na Južnom polu ili u sredini koju pogađa toplotni talas.

 

To je temperatura na kojoj je naš organizam navikao da funkcioniše. Kako živa u termometru raste ili počne toplotni talas, telo mora više da se trudi kako mu se unutrašnja temperatura ne bi povećala.

 

Ako je telo pretoplo, ‘termostat’ u mozgu šalje impulse krvnim sudovima u koži, oni se šire, a velika količina tople krvi iz unutrašnjosti dolazi u kožu i hladi se. Dodatno hlađenje kože i krvi u njoj izaziva znoj, koji hladi kožu, a time posredno hladi i krv koja cirkuliše. Tako ohlađena krv se vraća u unutrašnjost tela i hladi ga.

 

Kada termostat u mozgu proceni da je temperatura dovoljno snižena, smanjuje se protok kroz kožu i prestaje znojenje. Dakle, za dobro podnošenje promena temperature okoline važno je da su krvnu sudovi elastični i da se njihova razmera lako i brzo prilagođava potrebama tela.

 

KADA NASTAJE PROBLEM?

 

Iako na prvi pogled zvuči jednostavno, što su temperature više i toplotni talas duži, opisani proces počinje da predstavlja napor za telo i ono se više napreže. Otvoreni krvotok rezultira spuštanjem krvnog pritiska i tera srce da brže pumpa krv kako bi nastavila da teče telom. To može da izazove blage simptome poput osipa izazvanih vrućinom i otečenost stopala.

 

Ali ako krvni pritisak dostigne preniske vrednosti, do organa ne uspeva da stigne dovoljno potrebne krvi, zbog čega je veći rizik od srčanog udara. Istovremeno, zbog znojenja se gube tečnost i so, a pritom se ravnoteža među njima u organizmu menja. Takvo stanje u kombinaciji sa sniženim krvnim pritiskom može dovesti do toplotnog udara.

 

Simptomi su vrtoglavica, nesvestica, dezorijentisanost, mučnina, grčevi u mišićima, glavobolja, obilno znojenje i umor.

 

KAKO POMOĆI OSOBI KOJA JE DOŽIVELA TOPLOTNI UDAR?

 

Ako osoba uspe da se rashladi u roku od pola sata, toplotna iscrpljenost obično nije ozbiljna.

 

Britanski NHS savetuje: premestite osobu na hladno mesto, postavite je u ležeći položaj i podignite joj noge pod blagim nagibom, dajte joj puno vode (u obzir dolaze sportski napici i pića za rehidraciju, rashladite joj kožu – pokvasite je vodom ili prebrišite sunđerom umočenom u hladnu vodu i hladite osobu lepezom.

 

Dobro je na područje oko pazuha ili na područje vrata staviti vrećice s ledom.

 

Ali ako osoba ne uspe da se oporavi u roku od 30 minuta, sledi toplotni udar. Reč je o hitnom medicinskom slučaju i obvezno morate pozvati hitnu pomoć.

 

Treba istaći da ljudi koji su doživeli toplotni udar mogu prestati da se znoje iako im je i dalje prevruće, njihova telesna temperatura može premašiti 40 stepeni i mogu izgubiti svest.

 

NEW MAGAZINE