TROJEZIČNA PLATFORMA KAO SREDSTVO DIJALOGA MEĐU ZAJEDNICAMA: SAZNAJTE KO SU UTEMELJIVAČI POVERENJA!

28.07.2020

Raznolikost i tolerancija – ključni su za izgradnju poverenja među zajednicama. Sa druge strane, istinski međuetnički dijalog odvija se često daleko od očiju javnosti i medija. Ipak, društvene mreže i Internet omogućili su da ima prostora i za one informacije koje jesu važne, a koje ne stignu uvek do medijskih naslova. Jedan od takvih onlajn prostora je Kosovska platforma za izgradnju poverenja koja promoviše inicijative i napore međunarodnih organizacija i civilnog društva, kao i institucionalne politike i akcije za unapređenje izgradnje poverenja na Kosovu. Platforma je dostupna na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, prati sprovođenje 135 preporuka učesnika sa Foruma za izgradnju poverenja Ujednjenih nacija, i uz to više od 400 inicijativa i 320 aktera.

 

Šta konkretno možete da nađete na ovoj platformi?

 

Korisne informacije o otvorenim pozivima o finansiranju i zapošljavanju, kao i važne izveštaje, predstojeće događaje na Kosovu, vesti, video sadržaje i blogove, a možete i sami da doprinesete kroz odeljak “Kako mogu da doprinesem” gde građani, organizacije ili inistitucije mogu da podele informacije o projektima, otvorene pozive, događaje, izveštaje, i priče o izgradnji poverenja.

 

Kako je sve počelo?

 

“Ideja o Platformi za izgradnju poverenja je, zapravo, razvijena na Forumu za izgradnju poverenja održanog u Ljubljani, maja 2018, i zaživela je zahvaljujući marljivom radu Nove društvene inicijative (NSI), UNMIK-a, kao i organizacije ‘Fundacion Ciudadania Inteligente’ i ‘Mint22’, a ideja je da se ova platforma i dalje razvija uz doprinos svih onih koji rade na izgradnji poverenja na Kosovu,” objašnjava za Magazin “For you” izvršna direktorka NSI-a, Jovana Radosavljević.

 

Do ovog dela teksta verovatno ste platformu već potražili na Internetu i društvenim mrežama gde ste, osim gore pomenutih informacija, zatekli i čitav niz inspirativnih poruka pojedinaca, odnosno “KTB šampiona”. Zvanično pokretanje platforme bilo je predviđeno za sredinu marta, ali je odloženo zbog pandemije korona virusa. Zato je zvanično pokrenuta onlajn, a NSI je pripremio raznovrstan sadržaj koji je bio deo ove kampanje.

 

“Tako smo se odlučili na kampanju Glasovi šampiona, koja je imala za cilj da predstavi pojedince koji se po svom radu ističu, i da pokažemo njihov broj, raznolikost, ali i da im odamo priznanje,” dodaje Radosavljević.

 

Objavljene su poruke preko stotinu inspirativnih osoba koje se razlikuju po starosti, nacionalnosti, polu ili sektoru u kojem rade i koje su deo pomenute kampanje koja se može videti putem naloga @trustbuildingks na društvenim medijima.

 

Uz to, neke od istaknutih ličnosti na Kosovu doprinele su kampanji za izgradnju poverenja time što su svoja mišljenja izneli u člancima. Ova kampanja je u međuvremenu završena, ali je NSI potom pokrenuo novu – Upoznajte utemeljivače poverenja na Kosovu (Meet Kosovo Trustbuilders), koja ima za cilj da promoviše organizacije, institucije i udruženja i da im se oda zasluženo priznanje.

 

Glasovi šampiona 

“Jedino kroz otvorenu i iskrenu komunikaciju možemo srušiti barijere i mostove koji postoje među nama. Razgovarajmo bez mnogo povoda i razloga! Razgovarajmo otvoreno o svemu!” – poruka je novinarke RTK2, Marija Stanojković.

 

“Izgradnja poverenja je kao utakmica. Morate da verujete svom timu da biste postigli uspeh. Da biste pobedili, morate da verujete svojim saigračima. Snažno verujem da ćemo, pre ili kasnije verovati jedni drugima i ‘igrati’ (živeti) zajedno” – poruka je nastavnika srpskog i albanskog jezika, Ljuljzima Hakaja.

 

Platforma za izgradnju poverenja je za kratko vreme, uz stalno prisustvo na društvenim medijima, uspela da postane prepoznatljiv brend. Fejsbuk stranicu prati 1,500 pratilaca i taj broj raste.

 

Radosavljević kao jedan od najvažnijih uspeha ističe to što pojedinci i organizacije Platformu prepoznaju kao važan prostor i korisno sredstvo koje će ih inspirisati, informisati i pomoći im u njihovom radu.

 

“Uspeh nam je to što nam se pojedinci i organizacije sami javljaju sa idejama, informacijama i nominacijama koje smatraju da treba da se nađu na Platformi,” kaže.

 

Za kraj razgovora, našu sagovornicu smo pitali i šta je, s obzirom na njeno dosadašnje iskustvo u radu Platforme, potrebno za izgradnju poverenja?

 

Promena javnog diskursa i stvaranje prostora za priče koje nisu medijski naslovi, ali zaslužuju da to budu, samo je deo njenog odogovora:

 

“Mi sami treba da budemo pokretači pozitivnih promena, i da ne posustajemo.”

 

Platformu pratite na:

https://www.kosovotrustbuilding.com

https://www.facebook.com/trustbuildingks

https://www.instagram.com/trustbuildingk

NEW MAGAZINE