UMETNIČKE GALERIJE

09.04.2024

 

 

Muzeji i galerije širom sveta predstavljaju bogatstvo kulture, istorije i kreativnosti, bez obzira na to da li istražujemo svetski poznate muzeje sa remek-delima ili skrivene galerije sa lokalnim umetnicima. Upravo zbog toga izbor najboljih umetničkih galerija i muzeja na svetu može da zavisi od različitih kriterijuma, kao što su veličina kolekcije, prestižnost, značaj umetničkih dela koja se izlažu, arhitektura prostora i drugih karakteristika. Stoga, mi smo naš izbor sveli na četiri najbolja i u nastavku pročitajte opširnije o njima.

 

LUVR, PARIZ, FRANCUSKA

Jedan je od najpoznatijih muzeja na svetu, dom brojnim remek-delima, uključujući “Mona Lizu” i “Veneru de Milo”. Luvr je ujedno najveći svetski muzej, ali i najposećeniji. To je grad u gradu, ogroman lavirint galerija na više nivoa, prolaza, stepeništa i pokretnih stepenica. U ovom muzeju izloženo je oko 35.000 umetničkih dela i artefakata, podeljenih u osam odeljenja i smeštenih u tri krila: Denon, Suli (Sulli) i Rišelje (Richelieu). Ispod atrijuma staklene piramide, svako krilo ima svoj ulaz, mada možete preći iz jednog u drugo. Blago Egipćana, Etruraca, Grka i Rimljana ima svako svoje galerije u krilima Denon i Sulli, kao i bliskoistočna i islamska umetnost. Ovaj muzej možete posetiti i onlajn, naime veb stranica Luvra, od koje je većina na engleskom, je nenadmašan resurs.

 

GALERIJA UFFIZI – FIRENCA, ITALIJA

Galerija je smeštena u Palati Uffizi, koja je prvobitno izgrađena kao kancelarije za firentinske magistrature u 16. veku, a dizajnirao je italijanski slikar Đorđo Vazari. Proširene kolonade, linearni stubovi i tradicionalni frontovi savršeno se uklapaju sa zadivljujućim umetničkim delima smeštenim unutar zidova same galerije, pa je zato ovo mesto arhitektonski fascinantno. Ova galerija čuva najvažniju zbirku renesansne umetnosti, uključujući dela Botičelija, Mikelanđela, Leonarda da Vinčija i Rafaela, a čuveno delo “Rođenja Venere” Botičelija, privlači umetničke entuzijaste iz celog sveta. Ovde se nalaze i dela Karavađa, Rembrandta i mnogih drugih. Galerija često organizuje izložbe, predavanja i druge kulturne događaje.

 

MUZEJ MODERNE UMETNOSTI (MOMA) – NJUJORK, SAD

Muzej MoMA (Museum of Modern Arts) u Njujorku, jedan je od najuticajnijih i najpoznatijih muzeja, koji svake godine privlači sve veći broj zaljubljenika u modernu umetnost. Ovaj muzej može da se pohvali najimpozantnijom kolekcijom savremene i moderne umetnosti. Nalazi se u centru Menhetna i poznat je kao prvi otvoreni muzej moderne umetnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.  Njegovu bogatu kolekciju krase dela iz raznih oblasti, kao što su fotografija, slika, grafika, ilustracija, arhitektura, film, dizajn, elektronski mediji i crtež. MoMA muzej predstavlja jedan od najposećenijih muzeja današnjice i može da se pohvaliti ogromnim brojem održanih izložbi najvećih svetskih umetnika i proizvođača, od čuvenih slikara Pikasa i Mondriana, pa sve do izložbi velikih svetskih kompanija kao što su Apple i Adidas.

 

PRADO, MADRID, ŠPANIJA

Osnovan je davne 1818. godine od strane kralja Španije Fernando VII, a otvoren godinu dana kasnije, pod nazivom “Kraljevski muzej i javna ustanova Prado” (Real Museo de Pintura y Escultura). Danas je ovaj madridski muzej, jedan od najposećenijih muzeja umetnosti na svetu. Trenutno se u Prado muzeju čuva impresivna kolekcija, koja broji preko 34.000 umetničkih dela i obuhvata slike, skulpture, crteže, tapiserije i druge umetničke forme. Dela potiču iz različitih perioda evropske umetnosti, uključujući špansku, italijansku, nizozemsku i flamansku umetnost, što Prado čini jednim od najznačajnijih muzeja evropske umetnosti. Muzej je posebno poznat po svom impresivnom fondu španske umetnosti iz Zlatnog veka, uključujući dela slikara kao što su Velaskez, Goja i El Greko. Među remek-delima koja se čuvaju u Pradu su i slike poznatih majstora poput Ticijana, Rubensa, Karavađa, Rafaela i mnogih drugih.

NEW MAGAZINE