UMETNOST PLIVANJA

06.07.2022

 

Svi bi želeli da budu olimpijski plivači. Ali na sreću, ne morate biti olimpijski plivač da biste imali koristi od ovog sporta. Plivanje je jedan od retkih sportova kojim se možete baviti od malih nogu pa sve do svoje 10. decenije i duže. Zašto ne biste uskočili u bazen i zaplivali? Nikad nije kasno da se uživa u skrivenim prednostima plivanja.

 

Plivanje poboljšava društveno blagostanje

Plivanje je u velikoj meri društveni sport. Plivači svih uzrasta mogu zajedno da pohađaju časove, zajedno treniraju ili rade sa trenerom u bazenu. Čak i ako imate bazen kod kuće, on je mesto gde se okupljate sa prijateljima i porodicom. Jedno istraživanje je otkrilo da vežbanje i druženje u isto vreme dovode do poboljšanja mentalnog zdravlja. Učesnici istraživanja su imali niži nivo anksioznosti i depresije od svojih vršnjaka.

 

Plivanje nas uči usmerenosti ka postizanju ciljeva

Plivači postaju usmereni ka postizanju ciljeva u ličnom i profesionalnom životu. Plivanje daje deci i odraslima cilj kojem teže. Bilo da se radi o plivanju sa daskom duž bazena, poboljšanju brzine plivanja ili oporavku od povrede putem rehabilitacije u vodi, postavljanje ciljeva i njihovo postizanje je od ključnog značaja. Veštine koje plivači uče u bazenu kako bi ostvarili i postigli takve ciljeve su veštine koje mogu i koriste se i van bazena.

 

Deca plivači postaju aktivni odrasli ljudi

Plivanje je važna aktivnost koja pomaže u borbi protiv dečije gojaznosti, a ujedno je i zabavno. Plivanje sadrži sva tri elementa fizičke aktivnosti koja se preporučuju kako bi deca bila zdrava: izdržljivost, snaga i fleksibilnost. Plivanje pruža deci alate, veštine i posvećenost da vode zdraviji život kao odrasli ljudi.

 

Plivanje vas čini pametnijim

Redovno vežbanje, kao što je plivanje, poboljšava funkciju pamćenja i veštine razmišljanja. Redovno vežbanje smanjuje upale i insulinsku rezistenciju u mozgu, što podstiče rast novih moždanih ćelija. Plivanje takođe poboljšava raspoloženje, snižava anksioznost i stres, što povećava sposobnost mozga da efikasnije razmišlja.

 

Plivanje nas uči veštinama timskog rada

Plivači u ekipama ili na časovima plivanja imaju bolje veštine timskog rada. Plivači uče kako da sarađuju, da ohrabruju jedni druge, da komuniciraju i da postanu lideri. Sve ove veštine znače efikasne lidere u odraslom dobu. Veštine timskog rada podstiču saradnju, usmerenost ka postizanju ciljeva, inspiraciju, razvoj strategije i koordinaciju, što sve rezultira uspešnim karijerama i profesionalnim odnosima.

 

Plivanje sagoreva više kalorija nego trčanje

Ako uporedimo plivanje sa trčanjem, više kalorija možete sagoreti ako plivate u bazenu sat vremena nego ako isto toliko vremena trčite. Sat vremena energičnog plivanja dužina u bazenu može sagoreti čak 715 kalorija. Za isto to vreme trčanjem brzinom od 8 km/h sagoreva se samo 606 kalorija.

 

Plivanje usporava starenje

Ne postoji tajna pilula za produženje života, ali bazen je kao izvor mladosti. Redovno plivanje može odložiti posledice starenja snižavanjem krvnog pritiska, povećanjem mišićne mase, poboljšanjem protoka kiseonika i krvi u mozgu i poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja.

 

Plivači imaju više samopouzdanja

Plivanje je sport koji gradi samopouzdanje. Rani dokazi iz tekućeg istraživanja na Univerzitetu Grifit u Australiji pokazali su da mladi plivači imaju više samopouzdanja od svojih vršnjaka koji ne plivaju. Ovo važi i za odrasle plivače, kako one koji se takmiče tako i one koji se ne takmiče. Plivanje nas uči samopouzdanju u bazenu i otvorenim vodama, što takođe znači samopouzdanje i na suvom.

 

Nikada nije previše rano ili previše kasno da počnete da plivate. Uskočite u vodu i uživajte. Vaš život, zdravlje i blagostanje zavise od toga.

 

(Izvor: https://www.swimmingworldmagazine.com)

NEW MAGAZINE