UPOZNAJMO THE FRAJLE !

15.02.2022

 

 

Frajle (često stilizovano kao The Frajle) je tročlani ženski akustični bend iz Novog Sada. Bend je osnovan u leto 2009, a članice su Nataša Mihajlović, Nevena Buča i Jelena Buča. Od nastanka do 2021. godine bend je bio četvoročlani, kada je Marija Mirković objavila da se zbog privatnih obaveza povlači iz benda.

 

Koncerti i nagrade

Frajle godinama nastupaju na skoro svim gradovima širom Balkana. Takođe su održale koncerte u SAD, Austriji, Belgiji, Holandiji, Mađarskoj, Kanadi, Francuskoj i drugim zemljama. Pored koncerata na trgovima i u pozorišnim dvoranama, Frajle su nastupale i na drugim mestima – u avionu na 10.000 metara, u Evropskom parlamentu u Briselu, bolnici, manastiru, dečijem vrtiću, izlogu, itd. Osvojile su brojne nagrade među kojima su dve MTV nagrade (MTV Gold Award) za spot ’Fina’ i spot ’Pare vole me’ – remiks DJ Gramophonedzie, ’Oskar popularnosti’ za najprodavaniji album, ’Oskar popularnosti’ za najbolju pop grupu, ’Runjićev galeb’ za doprinos u muzici, ’NAXI’ Radio nagradu za najslušaniju pesmu, ’Zlatna Bubamara’ za balkansku grupu godine, nagrada ’Good Feeling’, zatim, ’Hello’ nagrada za humanost i još niz različitih nagrada i priznanja od strane publike, medija, kolega i kritičara.

 

Izdanja

The Frajle su objavile šest studijskih albuma, od čega je prvi autorski materijal „Naš prvi album sa putovanja” poznat po prvom singlu i spotu za pesmu ’Ich liebe Dich’ koji je kratkometražni film o ljubavi koji sadrži elemente kabarea. Drugi singl ’Štiklice’, objavljen je početkom jula 2011. godine, a pesma ’Fina’, osvojila je radio stanice i nagovestila veliki uspeh celokupnog albuma. Ista pesma je ekranizovana i potom je na MTV Top listi osvojila prvo mesto. U saradnji sa DJ Gramophonedzie, pesma ’Pare vole me’, dobila je remiks verziju i spot koji je takođe dospeo na čelo MTV Top liste, te zajedno sa spotom ’Fina’, osvojio MTV Play Awards 2014. godine.

 

Drugo izdanje, EP ’A strana ljubavi’, objavljeno je u proleće 2014. godine u saradnji sa istim izdavačima. Dve pesme sa ovog izdanja imale su zapažene video spotove: ’Kad se ljubimo’ i ’Za kraj’. Ovim izdanjem, Frajle su potvrdile da uspeh prvog albuma nije bio slučajan. Na izdanju su sarađivale sa producentima kao što su Vojislav Aralica, Manjifiko, Ante Gelo, čiji su pristupi dodatno osnažili vrednost projekta.

 

Treće izdanje ’B strana ljubavi’ je izašlo 2015. godine. Na albumu se nalazi pesma ’Imala je lijepu rupicu na bradi’, koja je u izvođenju Frajli dobila novu i interesantnu interpretaciju.

 

Autorska pesma ’Sarajevo’ je hit u kom je Sarajevo opevano i opisano kao grad u koji se svako uvek rado vraća. Najavni singl ’Menjam dane’, je u vrlo kratkom roku postao hit leta. Na albumu se takođe našla obrada pesme ’Vo kosi da ti spijam’ Tošeta Proeskog.

 

Na albumu se nalazi i pesma ’Luda za tobom’, a u verziji na francuskom jeziku gostuje svetski poznati gitaristički virtuoz Stočelo Rozenberg. Osim navedenih pesama, na albumu ima još autorskih pesama ’Tajna’, ’Zašto ljubav mora da se krije’, ’Moli me moli’, koje donose novo ruho Frajli, ali i zadržavaju ono po čemu su postale poznate.

 

Četvrti album ’Ljubav na dar’ je kolaž priča o ljubavi kao večitoj inspiraciji. Istakle su se pesme ’Ljubav na dar’, ’Pekar’, ’Ma daj lutko’, ’Ne idi’ i ’Kreni za mnom’. Hrvatska pevačica Vana se po prvi put kao autor pesme za druge pojavljuje upravo na ovom albumu (pesma ’Ne idi’). Među autorima, na albumu se pojavljuju i Alka Vuica i Vladimir Uzelac.

 

Sledeći album je objavljen 2018. godine za Croatia Records i na njemu su 18 pesama uživo snimljenih, dok su 2019. godine objavile svoj poslednji album za istog izdavača sa deset novih pesama.

 

Početkom juna 2021. godine su objavile pesmu koju su posvetile svom muzičkom uzoru, preminulom Đorđu Balaševiću.

NEW MAGAZINE