UZBUDLJIVE ČINJENICE O TOMU KRUZU, HOLIVUDSKOM MAVERIKU

20.09.2022

 

Tom Kruz je jedan od najnagrađivanijih i najtalentovanijih glumaca u istoriji Holivuda. On je neverovatno zgodan i snimio je mnogo legendarnih hit filmova koje je gledao skoro svaki zaljubljenik u filmove. On je najbolji akcioni heroj ove epohe. Popularan je širom sveta kao okosnica franšize Nemoguća misija“ u kojoj igra ulogu Itana Hanta. Iako mnogi možda znaju mnogo o njemu iz emisija u kojima je gostovao, intervjua i filmova, ipak postoji još mnogo činjenica i stvari o Tomu Kruzu koje su mnogima nepoznate. U nastavku slede neke od najzanimljivijih nepoznatih činjenica o Tomu Kruzu:

 

Njegovo prezime zapravo nije Kruz

Znamo ga kao Toma Kruza, međutim on je rođen kao Tomas Kruz Mejpoter IV, jedini brat svoje tri sestre. Njegovi roditelji su bili Meri Li, nastavnica u ustanovi za decu sa posebnim potrebama, a njegov otac i imenjak, Tomas Kruz Mejpoter III, bio je elektroinženjer.

 

Njegov život kod kuće je bio nepodnošljiv

Njegov otac je imao poteškoće da zadrži posao, a pošto je bilo četvoro usta koje je trebalo hraniti, nisu imali mnogo novca, ali to nije bio jedini razlog njihovog teškog života. Kruz je priznao da ga je otac redovno tukao i da se retko osećao bezbedno u blizini tog čoveka, koga je nazivao „sejačem haosa” i „siledžijom”.

 

Napustio je roditeljsko gnezdo

Čim je završio srednju školu, Kruz se preselio u Njujork kako bi započeo svoju glumačku karijeru. U Njujorku, Kruz je konobarisao dok je bio u potrazi za glumačkim poslovima. Nakon nekoliko meseci takvog života, odlučio je da okuša sreću u Los Anđelesu. Bila je to odluka zbog koje nije požalio.

 

Stigao je do samog vrha

Top Gan je bio Kruzov najveći hit u to vreme – ali uprkos uspehu ovog filma, on je kasnije ipak zažalio zbog njega jer su mnogi smatrali da veliča rat. Bez obzira na to, Kruz je kasnije izjavio da bi u slučaju da producenti ikad odluče da snime nastavak, on ipak učestvovao u njemu…

 

Učio je na svojim greškama

Kao odgovor, Kruz je ipak odlučio da glumi u „Rođen 4. jula”, filmu čiji je ton bio izrazito antiratni. Ovaj hit je bio prekretnica za Kruza, i doneo mu je njegovu prvu nominaciju za Oskara.

 

Ne može se svima udovoljiti

Uprkos ogromnom uspehu, nisu svi bili obožavaoci Toma Kruza. Književnica En Rajs je htela da izabere drugog glumca za ulogu Lestata u filmu „Intervju sa vampirom“. Rajs je čak preporučila niz drugih imena. Međutim, kada je film bio završen, sve je povukla. Rajs je hvalila Kruzovu glumu, lično mu se izvinila, pa čak i platila skupe reklame u Njujork tajmsu i Vaniti feru kako bi pohvalila film.

 

Bio je čist profit

Kruz je tokom devedesetih postao jedna od najplaćenijih megazvezda. Postao je prvi glumac koji je glumio u pet uzastopnih filmova koji su zaradili preko 100 miliona dolara. 1993. godine osnovao je sopstvenu produkcijsku kuću koja je kreirala akcioni serijal koji će obeležiti njegovu karijeru – „Nemoguća misija“.

 

Dokazao se kao glumac

Serijal „Nemoguća misija“ promenio mu je život na više načina. U jednoj sceni, u kojoj Kruzov lik diže u vazduh akvarijum kako bi se izvukao iz opasne situacije, reditelj nije bio zadovoljan Kruzovim dublerom – pa je Tom Kruz sam snimio akcione scene. Od tada, Kruz je počeo da većinu svojih kaskaderskih scena izvodi sam.

 

Zamalo mu je odrubljena glava

Dok je snimao „Poslednjeg samuraja“, mehanički konj kojeg je jahao se pokvario, tako da nije mogao da se izmakne maču koji je leteo u njegovom pravcu. Život mu je spasila samo brza reakcija jednog glumca, koji je zaustavio sečivo na centimetar od Kruzovog vrata.

 

Inspiraciju je crpeo iz sopstvenog gubitka

Jedna od Kruzovih najboljih izvedbi bila je u filmu „Magnolija“ iz 1999. god. U jednoj sceni, Kruzov lik doživljava potpuni slom – međutim to nije bila gluma. Kruz je improvizovao čitavu scenu brutalnog trenutka u kojem doživljava rastrojstvo pored umirućeg oca. Nisu mu se dopale replike iz scenarija pa je kanalisao sopstvenu bol zbog smrti njegovog stvarnog oca 15 godina ranije. Ta scena je bila toliko dirljiva da je dovela do ivice suza čak i Filipa Simora Hofmana, jednog od najvećih glumaca njegove generacije.

 

On je heroj i u pravom životu

Tom Kruz je heroj i van ekrana. 1996. god. odveo je jednu ženu u bolnicu nakon što je prisustvovao nesreći u kojoj ju je udario automobil. A kada je shvatio da nema osiguranje, platio je čitav bolnički račun u iznosu od 7.000 dolara.

NEW MAGAZINE