VELIKI INDIJSKI ZID

09.03.2023

Veliki indijski zid, koji se često naziva zid Kumbhalgar ili jednostavno kao tvrđava Kumbhalgar u celini, je tvrđava Mevar na zapadnom delu brda Aravali u drzava Radzastan u zapadnoj Indiji i drugi je najduzi neprekidni zid na svetu.
Moćna tvrđava na 1100 metara nadmorske visine i duga 38 km okružuje oblast Udaipura i sagradio ju je tokom 15. veka Maharana Rana Kumbha.
Veliki indijski zid proglašen je UNESCO-vom svetskom baštinom u okviru grupe Brdske tvrđave Radžastana 2013. godine.Veliki indijski zid je masivan i zadivljujuće veličanstven dok se vijuga kroz doline i duž planinskih vrhova, ponovo upadljivo podsećajući na svog rođaka u Kini. Na najširim delovima, zid je debeo 15 metara i lepo je ozidan hiljadama kamenih cigli i ukrasnih ukrasa duž vrha, čineći ovo podjednako atraktivnim kao turistička destinacija kao što je nekada bio efikasan kao sredstvo odbrane.
Ova sjajna i impozantna konstrukcija, sa svojim brojnim teškim bedemima koji se savijaju u pustinju u konfiguracijama nalik gromadama, naslaganim jedan na drugi i daju tvrđavi izgled planine.
Debljina prednjih zidova je petnaest metara. Kumbhalgarh ima sedam utvrđenih kapija. U tvrđavi se nalazi preko 360 hramova, i džainistički i hinduistički. Sa vrha palate moguće je videti kilometre Aravallija i pogled na prelepu pustinju Tar.

NEW MAGAZINE