VILIJAM HIL SVETSKO PRVENSTVO U PIKADU

27.01.2021

Nalaze se u mnogim barovima i restoranima, u igraonicama, pa čak i u privatnim kućama. Ne zahtevaju puno prostora, ili mišića. Međutim, da biste bili dobri u tome, potrebne su vam izuzetno mirne ruke i još izvanrednija koordinacija između očiju i ruku. Ovde govorimo o vrlo posebnom sportu koji nam je poznat kao pikado (ili igra sa malim strelicama).

 

Ako mislite da ovo nije sport bez obzira na sve, onda vam možemo reći da grešite, jer trenutno ova igra ima preko 50 miliona igrača i popularnost joj izuzetno brzo raste. Prema statistikama, igra pikada je najpopularnija u Velikoj Britaniji i SAD-u. Čak preko 17 miliona igrača ovog sporta dolazi iz SAD-a.

 

Nakon čitanja statistike iznad, ne čudi što se i u ovom sportu, koji je nekada bio vid zabave u barovima i klubovima, sada organizuju svetska prvenstva koja pobuđuju interesovanje vrlo posebne publike širom sveta.

 

Malo istorije

 

Razvoj ovog sporta nije bio tako jednostavan. Od 1978. do 1993. glavni događaj u ovom sportu bilo je Svetsko profesionalno prvenstvo u pikadu. Međutim, tada su igrači bili podeljeni u dve organizacije i od tada u ovom sportu ne postoji samo jedno prvenstvo, već dva.

 

Podela igre

 

Godine 1974. predstavnici četrnaest članova osnivača osnovali su Svetsku pikado federaciju (WDF).

 

Pored ove federacije, još jedno upravljačko telo igre bila je Britanska pikado organizacija (BDO). Međutim, 1993. godine profesionalni igrači i BDO imali su veliko neslaganje zbog nezadovoljstva igrača zbog odbijanja BDO-a na prava televizijskog emitovanja sporta 1989. i ranih 1990-ih, 16 najboljih igrača, uključujući sve prethodne svetske šampione, koji su i dalje bili aktivni, odlučili su da se odvoje od BDO-a i formiraju sopstvenu organizaciju Svetski savet za pikado (WDC).

 

To je dovelo do parnice koja se završila 1997. godine presudom suda prema kojoj je BDO priznao WDC i pravo igrača da izaberu organizaciju za koju će igrati. Međutim, WDC je priznao WDF kao svetski organ upravljanja pikadom, a BDO kao organ upravljanja pikadom u Ujedinjenom Kraljevstvu. U isto vreme, WDC menja ime u Profesionalna pikado korporacija (PDC). Septembra 2020. godine, BDO je bankrotirao, a WDF je preuzeo kontrolu nad aktivnostima koje je sprovodio BDO.

 

PDC Svetsko prvenstvo u pikadu

 

Prvo PDC svetsko prvenstvo održano je 1994. godine, pod naslovom „WDC Svetsko prvenstvo u pikadu“. Od tada se ovo prvenstvo organizuje svake godine iz dva dela. Prvi deo se održava u decembru, a drugi u januaru, u palati Aleksandra u Londonu. Inače, ovo prvenstvo zbog sponzorstva sada je poznato kao Vilijam Hil Svetsko prvenstvo u pikadu. Ovo prvenstvo je najprestižniji turnir u organizaciji PDC-a, a pobedniku se dodeljuje trofej „Sid Vadel“, koji je dobio ime po sportskom komentatoru za pikado Sidu Vadelu, a koji je preminuo 2012. Svi oni koji imaju pretplatu na Sky Sports, ovo prvenstvo mogu gledati na TV kanalu Sky Sports Darts. Druga opcija je pretplata na PDC TV putem PDC veb stranice.

NEW MAGAZINE