VPN I SAJBER-BEZBEDNOST

07.07.2021

 

U našem članku o sajber-bezbednosti (stranice 6-7, broj 177 časopisa For You), među temama o kojima smo razgovarali su VPN-ovi i njihov značaj za povećanje vaše sajber-bezbednosti. Uzimajući u obzir da postoji mnogo dobavljača VPN usluga, kao i činjenicu da mnogi od vas ne razumeju šta je to VPN usluga, odlučili smo da ovoj temi posvetimo ovomesečnu HI-TECH kolumnu.

 

Šta je to VPN?

Baš kao što se kućna adresa može koristiti za lociranje bilo koje osobe bilo gde u svetu, javna IP adresa koristi se za lociranje nekoga u digitalnom svetu, a to je ono što većina sajber kriminalaca čini. Međutim, korišćenjem VPN usluge dodajete dodatni nivo zaštite jer vam pruža privatnost i anonimnost na mreži stvaranjem privatne mreže od javne internet veze.

 

VPN je skraćenica od „Virtuelna privatna mreža“ i njena definicija je sledeća: „Virtuelna privatna mreža proširuje privatnu mrežu preko javne mreže i omogućava korisnicima da šalju i primaju podatke preko deljenih ili javnih mreža kao da su njihovi računarski uređaji direktno povezan sa privatnom mrežom“. Drugim rečima, VPN vam omogućava da stvorite sigurnu vezu (tunel) sa drugim računarom ili mrežom putem Interneta.

 

 

Koja VPN usluga je najbolja za vas?

Prvo što nam padne na pamet kada želimo da izaberemo VPN uslugu je koliko to košta. Najbolje plaćena VPN usluga bez sumnje je ExressVPN, jedini nedostatak je njena cena. Exress VPN je možda najskuplji VPN na tržištu. Dobra vest je ipak da postoji nekoliko potpuno besplatnih VPN usluga koje možete preuzeti i koristiti, a ako želite više, i njihove plaćene cene pretplate su prilično razumne. U nastavku predstavljamo najbolje tri besplatne VPN usluge.

 

 

ProtonVPN Free

Besplatna verzija ProtonVPN-a kvalifikovana je kao dobar VPN jer je sigurna za upotrebu, njene aplikacije su otvorenog koda i dolazi sa neograničenim brojem podataka. To znači da možete stalno da ga ostavljate uključenim, bez brige da ćete potrošiti propusni opseg. Ovo čini ProtonVPN jednim od najboljih besplatnih VPN-ova na tržištu. Nedostatak ProtonVPN Free-a je taj što vas ograničava na samo tri lokacije servera, što rezultira manjom brzinom i prekidima veze.

 

Windscribe VPN free

Windscribe ima vrlo sveobuhvatan besplatan paket usluga. Obuhvata pristup serverima u širokom rasponu od 11 zemalja, do 10 GB podataka (iako ovo pada na 2 GB ako se ne prijavite sa važećom adresom e-pošte) i neograničene veze. Da biste maksimalno iskoristili uslugu i pristupili svim dostupnim funkcijama, moraćete da se odlučite za plaćeni paket.

 

Hotspot Shield Free VPN

Premijum verzija Hotspot Shield zauzima svoje mesto među najbolje plaćenim uslugama na Internetu, pa nije iznenađujuće što većina stručnjaka takođe svrstava njegovu besplatnu verziju među najbolje besplatne VPN usluge. Međutim, besplatna verzija dolazi sa određenim ograničenjima – samo 500 MB dnevno, jedna istovremena veza i pristup samo američkim serverima. Korisnici besplatne verzije na mobilnim uređajima ograničeni su na 2Mbps i vide oglase u aplikaciji. Korisnici besplatne verzije na macOS-u nemaju ograničenje podataka. To je izdašan, ali složen, besplatan model.

 

 

Naravno, postoje i mnoge druge besplatne ili plaćene VPN usluge koje možete da koristite u zavisnosti od toga šta vam treba i šta one nude kao besplatne usluge. Sve što treba da uradite je da sami istražite i testirate kako biste videli koja opcija najbolje odgovara vašim potrebama i finansijama. Pozivamo vas da nam u našim komentarima kažete koja vam se usluga najviše svidela.

 

NEW MAGAZINE