ZABAVNE PROLEĆNE AKTIVNOSTI NA OTVORENOM  

06.06.2024

 

U trenutku kada temperatura dostigne 20 stepeni ili više, želimo da  svaki minut provedemo na svežem vazduhu. Planinarenje, vožnja bicikla, piknici, šetnje ili joga samo su neke od mnogobrojnih prolećnih aktivnosti u kojima možete uživati tokom ovog doba godine. Ono što jeste bitno je to da ove aktivnosti podstiču fizičku aktivnost zahtevaju kretanje i vežbanje, što doprinosi boljoj kondiciji i jačanju mišića.

 

Planinarenje

Planinarenje je odličan način da ostanete aktivni i zdravi. Hodanje po brdima i planinama zahteva angažovanje različitih mišićnih grupa i povećava izdržljivost. Penjanje po planinama vam omogućava da se povežete sa prirodom, a savladavanje strmih uspona, istraživanje nepoznatih staza i osvajanje vrhova daje vam osećaj samopouzdanja. Sa druge strane, ova aktivnost je odlična prilika za razvijanje timskog rada ali i svojevrsna edukacija o prirodi, jer pruža priliku za učenje o prirodi, ekologiji i zaštiti životne sredine.

 

Provozajte se biciklom

Verujte nam, čak i ako niste baš neki biciklisti, možete otkriti ljubav prema biciklizmu. Ne oklevajte, samo se provozajte biciklom kroz park i videćete da je prelepo. Postoji nešto tako oslobađajuće dok vozite kroz prirodu uz sunce koje opija zracima i vetar u kosi, što ovo čini što savršenom aktivnošću nakon duge zime provedene u zatvorenom prostoru. Ako nemate bicikl, ne brinite, postoje mesta gde možete iznajmiti bicikl.

 

Napravite piknik

U ovim toplim prolećnim danima, parkovi su često ispunjeni ljudima koji učestvuju u raznim aktivnostima. Jedna stvar koja nas uvek veseli je grupa nasmejanih prijatelja raširenih na ćebetu za piknik, koji se raduju i pričaju. Postoji razlog zbog čega je piknik osnovna aktivnost za toplo vreme – to je idealan povod da izađete napolje, da uživate u ukusnoj hrani i dobrom društvu. Ali ukoliko želite možete i nasamo da uživate u pikniku, samo ponesite knjigu ili podkast i uživajte sami sa sobom.

 

Pridružite se rekreativnom sportskom timu

Kada je bio poslednji put kada ste bili deo nekog sportskog tima? Možda je to bilo dok ste još bili u osnovnoj školi ili na početku srednje škole, ali nikada nije kasno da se vratite starim hobijima. Pridruživanje sportskoj ekipi ili grupi za vežbanje je idealan način da ostanete aktivni i steknete nove prijatelje. Bilo da je vaša izabrana aktivnost košarka, odbojka ili klub za trčanje, svako može naći nešto što mu odgovara.

 

Joga na otvorenom

Možda joga? Postavite prostirku za jogu na balkonu, u dvorištu ili čak u lokalnom parku. Možete da preuzmete neku od dostupnih aplikacija, kako biste krenuli sa vežbanjem joge ili da se informišete u lokalnom joga studiju kako biste saznali da li možda i oni organizuju grupne časove na otvorenom.

 

Istražite lokalne festivale

Jedna od omiljenih prolećnih aktivnosti je prisustvovanje lokalnim događajima. Ovog proleća naći ćete festivale cveća, festivale razne hrane, pijace ili slične događaje na otvorenom. Neki gradovi imaju mnogo više da ponude, poput žive muzike, pića, još mnogo toga, pa proverite šta vam se od lokalnih dešavanja najviše dopada za vašu vikend aktivnost.

 

Ove prolećne aktivnosti na otvorenom su izuzetno važne i trebalo bi ih podsticati. Pružaju mogućnost da istražite prirodu, uživate u fizičkoj aktivnosti i da razvijete zdrave navike koje će vam koristiti celog života.

NEW MAGAZINE