ZAJON VILIJAMSON – JEDNA OD BUDUĆIH ZVEZDA NBA

26.03.2021

Ako ste ljubitelj NBA-a, velika je verovatnoća da znate ko je Zion Williamson,  a čak i ako niste, nastavi li svoj uspon do super zvezde, uskoro će biti  prepoznatljivo ime, poput legendi kao što su Majkl Džordan, Kobi  Brajant, Šakil Onil i slično.

 

Jedna godina u Djuku je bila dovoljna!

Vilijamsova slava eksplodirala je tokom prve godine studija na  Univerzitetu Djuk, iako je bio srednjoškolska zvezda u košarci.  Međutim, po dolasku u Djuk, Vilijamson se podigao na novi nivo zahvaljujući svojim neverovatnim atletskim sposobnostima i nevero[1]vatnim zakucavanjima. Bio je toliko dobar da su ga smatrali jednim  od najboljih igrača u univerzitetskoj košarci ikad, a po konsenzusu  je bio i br. 1 na regrutovanju novih igrača u NBA ligu u junu 2019.  godine, nakon što je odlučio da napusti koledž i postane profe[1]sionalni košarkaš. U Djuku, kao 18-godišnjak, Vilijamson je bio visok 200,66 cm i težak 130 kg, a prosečno je beležio 22 poena, 9 skokova i 2 asistencije po meču. Bio je toliko dobar da je Djukovim  utakmicama privukao izuzetno poznate ličnosti kao što je bivši američki predsednika Barak Obama, Džej Zi, Lebron Džejms, Dvejn Vejd, Flojd Mejveder i dr.

 

Srednjoškolska karijera

Iako je Vilijamsonova  slava eksplodirala na  nacionalnom nivou  dok je igrao za Djuk,  on je već bio prilično poznat u svetu košarke  kao jedan od najboljih srednjoškolskih učenika. Vilijamson je rođen u Solsberiju u Severnoj  Karolini i pohađao je školu  Spartanburg Day School,  gde je postao regrut sa pet zvezdica. Vilijamson  se proslavio preko ’kul[1]ture kompilacije snimaka’, koja je pokazala njegovu eksplozivnu igru. Često su zbog  njega druga srednjoškolska deca  izgledala glupo na terenu – prosto je  fizički bio na potpuno drugom nivou. U  2017. godini, Vilijamson i njegov AAU  tim, SC Suprim, suočili su se sa Big Ballers-ima, u kojima je bio Lamelo Bol,  najmlađi brat Lonzoa Bola i sin Lavara Bola. Utakmica je privukla toliko veliku masu da su zaustavljali ljude pred vratima – a 80.000 ljudi je prenosilo uživo snimak preko aplikacije Facebook Live. Iako je Lamelo Bol u tom trenutku bio veća zvezda, Vilijamson ga je nadmašio postigavši 28 poena i tako pomogavši timu SC Suprim da pobedi.

Vilijamson je tokom srednjoškolske karijere postizao prosečno 36,4 poena, 11,4 skoka i 3,5 asistencije. ESPN ga je rangirao na drugo mesto u zemlji 2018. godine. Vili[1]jamson se na kraju izjasnio za Djuk i odmah se istakao – ne svojom igrom, već na verti[1]kalnom testu. Skočio je toliko visoko da je osoblje tima Djuk počelo da stavlja tegove ispod mernog uređaja kako bi ga podigli.

NBA pod njegovim  nogama

Kao prvi izbor na draftu,  Vilijamsona su izabrali Nju Orleans Pelikansi, što nije bilo neko iznenađenje. Nakon sjajne početničke godine, nastavlja da dokazuje da je svo to uzbuđenje oko njega bilo potpuno opravdano. Samo u drugoj sezoni u NBA ligi je već dostigao 1.000 bodova u karijeri, što ga čini najbržim aktivnim NBA igračem od Blejka Grifina koji je stigao do 1.000 bodova u karijeri.

Po cbssports.com, obojici košarkaša su bile potrebne po 44 utakmice da bi ostvarili taj broj poena. Samo dva druga igrača su brže stigla do 1000 bodova. Šakilu Onilu su bile potrebne 43 utakmice, a samo 28 utakmica je bilo potrebno rekorderu svih vremena Viltu Čemberlenu. Još jedna činjenica koju treba uzeti u obzir u odnosu na ovaj rekord od 44 utakmice je da je Vilijamson odigrao samo 1.290 minuta u poređenju sa 1.600 minuta koje je Grifin odigrao u istom broju utakmica.Pred Vilijamsonom je još uvek dug put ako planira da parira Čemberlenu, Šakilu Onilu ili drugim velikanima igre u ukupnim dostignućima u karijeri. Ali on ima isti početak kao i oni. Timovi nemaju pravi odgovor kada je Zajon blizu koša, i dok god to ostane tako, on će nastaviti da osvaja poene apsurdnim tempom.

NEW MAGAZINE