ZANIMLJIVE ČINJENICE O VINSENTU VAN GOGU

16.10.2020

Vinsent van Gog bio je postimpresionistički slikar holandskog porekla i jedan je od trojice najvećih slikara postimpresionizma, ali i jedan od najcenjenijih slikara uopšte.

Bio je sin protestantskog sveštenika, a i on sam je neko vreme bio propovednik. Njegova dela su zapažena po svojoj gruboj lepoti, emotivnoj iskrenosti i hrabrim bojama. U nastavku saznajte neke zanimljivosti o njemu.

 

 

Najsrećnija godina njegovog života bila je 1873. kada je živeo u Londonu. Tada je lepo zarađivao, a upoznao je i Eugeniju Lover s kojom je bio u vezi.

 

 

Za manje od 10 godina, naslikao je skoro 900 slika.

 

 

Jednako toliko pisama je napisao, a najviše za brata Tea.

 

 

Samo jednu sliku je prodao za života: Crveni vinograd.

 

 

Iako postoji predanje da je odsekao celo uvo, Van Gog je zapravo odsekao samo resicu. Razlog nije bila ljubav, već svađa sa prijateljem Paulom Gauginom. Svoju ranu obesmrtio je samoportetom na kojem se vidi zavoj.

 

 

Nakon nervnog sloma, svojevoljno je otišao u ustanovu u Francuskoj 1888. godine. Tada je nastalo i njegovo najčuvenije delo: Zvezdana noć.

 

 

Vinsent se 27. jula 1890. upucao u grudi. Dva dana kasnije, preminuo je od posledica infekcije.

 

 

U januaru 1891. godine, šest meseci nakon van Gogove smrti, umro je i njegov brat Teo. Njegova udovica Džo van Gog-Bonger je nasledila veliku kolekciju Vinsentovih slika, crteža i pisama. Otada je sprovodila svoju misiju promovisanja van Gogovog rada, uglavnom pozajmljujući slike za razne izložbe. Kako bi ispričala njegovu životnu priču, objavila je zbirku njegovih pisama 1914. godine, a iste godine je ostatke svog muža prenela u Francusku gde je sahranjen i njegov brat.

Nakon što je Džo umrla, njen sin Vinsent Vilijem van Gog je nasledio ujakov rad i osnovao Muzej Van Goga u Amsterdamu 1973. godine.

NEW MAGAZINE