ZANIMLJIVOSTI O KIJANJU

08.04.2021

 

Da li ste znali da prilikom kijanja iz nosa i usta izlazi vazduh i pljuvačka brzinom od neverovatnih 160 km/h, brže od”ferarija na ulici? Svakim pojedinačnim kijanjem izbacimo 40 hiljada kapljica što je jedna od zanimljivosti vezana za ovaj fenomen, tipičan za proleće i vreme alergija.

 

Kijanje zapravo podrazumeva izbacivanje vrućeg i vlažnog vazduha pomešanog sa kapljicama sekreta iz nosa.  Samo izbacivanje tog sadržaja prilikom kijanja može trajati do 0,15 sekundi, a nakon toga se taj sadržaj koji ste izbacili iz sebe pretvara u putujući “oblak” koji nastavlja da se širi. Najveće kapljice u oblaku padaju na neku površinu na udaljenosti od jednog do dva metra od mesta gde je osoba kinula. Manje kapljice ostaju još neko vreme u vazduhu, lebdeći u tom oblaku i mogu da putuju vazduhom čak do udaljenosti od 6 do 8 metara.

 

Naučnici su otkrili i koliko daleko mogu da odlete kapljice i rezultat je prilično iznenađujuć –  čak i do osam metara. Tako da sledeći put kada neko kine, prvo se odmaknite, pa kažite nazdravlje. Ovo je naročito bitno u vreme pandemije COVID-19, kada virusi vrebaju sa svih strana.

A sada pročitajte par yanimljivih činjenica o kijanju:

 

– Nije moguće kijanje otvorenih očiju

 

Svi žmurimo kada kijamo, jer je to nevoljni refleks našeg tela.

 

– Srce usporava rad tokom kijanja

 

Uprkos mnogim nagađima da srce na trenutak prestaje da radi kada kinemo, istina je da srce samo malo sporije radi nekoliko sekundi.

 

– Nije dobro zadržavati kijanje

 

U nekim situacijama suzdržavamo se od kijanja ili pokušavamo da kinemo tiho. Iako retko, to može da ima posledice poput pucanja kapilara u očima, problema sa dijafragmom.

 

– Kijamo zbog jake svetlosti

Naučno je dokazano da jaka svetlost izaziva kijanje. Otprlike svaka četvrta osoba kine zbog jake svetlosti, ali naučnici još uvek nisu sigurni zašto se to dešava.

 

Antički Grci verovali su da je kijanje dar bogova

 

– Ako kinete u automobilu dok vozite 100 km na sat, preći ćete oko 90 metara sa sklopljenim očima

NEW MAGAZINE