ZANIMLJIVOSTI O KINESKOM ZIDU 

02.12.2021

 

Postoje mnogo zanimljivosti koje krije ovaj čudesni zid, i česta je tema mnogim ljudima. Svi žele da znaju koliko je dug Kineski zid, da li se stvarno vidi Kineski zid is svemira, kako izgleda početak i kraj zida. Pa evo da otkrijemo sve misterije koje su vezane za Kineski zid.

 

Kineski zid dužina u km

Dužina Kineskog zida dostiže čak 8 851km i time čini najdužu građevinu na svetu. Prostire se preko planina, pustinja i ravnica u dužini, a u visini, u pojedinim delovima zida, ide čak do 16m.Razlog podizanja toliko velike građevine je bio političkih razloga. Kineski zid im je predstavljao jednu vrstu odbrambene kapije, pomoću koje su mogli da spreče neprijatelje sa severa u dalja osvajanja Kine.

 

Da li se vidi Kineski zid iz svemira?

Na žalost, moramo da vas razočaramo ako ste mislili da je moguće videti Kineski zid sa Meseca. Tvrdnja da se vidi Kineski zid iz svemira potiče još iz 18. veka, a svi znamo da tada svemir nije još bio dovoljno istražen, pa je taj mit mogao da se prenosi s kolena na koleno. Ne postoji ta udaljenost od Zemlje, pri kojoj možete da vidite Kineski zid, a da ne vidite još nešto drugo. Iz svemira može da se vidi sfera, oblaci, okeani, tako da nije moguće ni jedna građevina da se vidi

 

Kineski zid početak i kraj – da li znate kako izgleda?

Da li ste znali da se Kineski zid prostire od stepa srednje Azije pa sve do Žutog mora? Ono što je svima zaista interesanto je da sam kraj Kineskog zida izgleda kao “zmajeva glava”. Poslednja cigla ovog monumentalnog dela je stavljena na obalu Žutog mora, i daje izgled kao da je zmaj otvara usta i hoće da uroni u more.

 

Kako je priroda uticala na Kineski zid kroz milenijume?

S obzirom da su klimatski i tektonski poremećaji u svetu prisutni zadnjih decenija, tako ovi faktori nisu zaobuišli najveću atrakciju u Kini. Zidu preti opasnost od erozije, ali i ljudskog faktora.Građevinski inženjeri su ocenili da je čitava jedna sekcija zida u provinciji Gans u opasnosti. Može da se desi i da kroz narednih 20 godina nestane zbog erozije. Kako bi ovo bilo sprečeno, napravljen je poseban projekat zaštite zida koji će da utiče na poboljšanje situacije.

NEW MAGAZINE