Zašto papir požuti?

24.05.2023

Požutele fortografije, stranice knjiga i starih novina predstavljaju prave svedoke prošlosti i jedne ere koja je iza nas.

Žuti papir podseća na uspomene, pa čak i onaj koji je relativno nov.

 

Zašto je posledica starenja papira žute boje?

Stručnjaci navode da je papir najverovatnije nastao u Kini oko 100. godine pre nove ere. Papir se pravio od konoplje, kore drveta, bambusa i ostalih biljnih vlakana, pogodnih za tu svrhu.

Nakon što je dospeo do Azije, papir se koristio za važna, zvanična dokumenta. Tek nakon što je proces proizvodnje papira postao jeftiniji , njegova upotreba postala je rasprostranjenija.

Papir u Evropu stiže u 11. veku, a naučnici smatraju da je prvi put počeo da se upotrebljava u Španiji. Naime, prvi zapis na papiru, napravljenom od lana, bila je zbirka tekstova za čitanje tokom mise.

 

Papir od drveta

Da je drvena pulpa isplativija u procesu pravljenja papira, dosetila su se dva čoveka, Kanađanin Čarls Fenerti i Nemac Fridrih Gotlob Keler. Zahbvaljući njima, upotreba papira proširila se na ceo svet.

Negativna strana ovakve proizvodnje ogleda se u lošijem kvalitetu papira. Naime, papir koji nastaje od drvene pulpe sklon je oštećenju koje izaziva kontakt sa sunčevom svetlošću i kiseonikom.

 

Bojenje papira u žuto nije posledica oksidacije

Drvo se sastoji od celiuloze i lignina. Celuloza je rasprostranjena organska materija koja je bezbojna i koja reflektuje svetlost u prirodi, pa je iz tog razloga vidimo kao belu. Podložna je oksidaciji, pa zbog toga gubi elektrone i dolazi do slabljenja njenih materijalnih svojstava i do apsorpcije svetla. Ali, i pored toga, bojenje papira u žuto nije posledica oksidacije.

Lignin daje čvrstoću i funkcioniše poput lepka, pa tako povezuje vlakna celuloze. I lignin je podložan oksidaciji koja menja njegovu molekulsku strukturu. Zbog toga dolazi do promene načina na koji lignin apsorbuje i reflektuje svetlost, a sa tim se menja i način na koji mi vidimo papir, kao žućkast ili braon.

Papir koji je požuteo, ne može da se izbeli. Preporučuje se skladištenje starih novina, dookumenata i knjiga na suvim, hladnim i mračnim mestima.

Kako bi se izbeglo bojenje belog papira u žuto, za izradu bitnih dokumenata koristi se papir koji sadrži minimalan nivo lignina.

NEW MAGAZINE