ZHIVA: BUDITE ISTRAJNI I RADITE ONO ŠTO VOLITE

19.01.2024

Iva Pažin ZHIVA novo je lice muzičke scene. Ona je početkom novembra prošle godine objavila svoj debitanski album „Preterujem“, koji je istovremeno i platforma za dijalog o važnim temama u vezi sa mentalnim zdravljem, jer donosi duboko proživljene priče koje osvetljavaju različite aspekte emocionalnog spektra. Kroz žanrovsku raznolikost, album istražuje teme kao što su nesigurnost, introspekcija, optimizam, sindrom sagorevanja, depresivna raspoloženja i anksioznost. Sa ovom mladom muzičarkom razgovarali smo pred njen nastup na nedavno održanom Pirit festu u Mitrovici i sa nama je podelila utiske sa ovog festivala.

 

Muzičko obrazovanje

Ova muzičarka nedavno je završila master studije na odseku Primenjena istraživanja muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a upravo je stvaranje njenog debi albuma bilo tema master rada. Prethodno je na istom fakultetu na odseku za Muzikologiju završila osnovne akademske studije. Svoje muzičko školovanje ZHIVA sticala je u Muzičkoj školi MŠ „Josip Slavenski” na teoretskom i vokalno-instrumentalnom odseku za klavir kao i u Muzičkoj školi „Kornelije Stanković” na odseku za džez klavir.

 

Debi album

Nemir, umor, sagorevanje, nesigurnost, želja da nam bude dobro i da dođe taj dobar osećaj… Zar nismo svi bili tu? O tome na svom prvom albumu, priča i peva ZHIVA. Album „Preterujem“, objavljen je za Glitch Records i čini ga devet autorskih pesama. Album predstavlja mozaik žanrova – od alternativnog popa preko džeza, hip-hopa i drum’n’bass-a do reggea. Za noseću pesmu albuma „Preterujem“, objavljen je i spot, koji je sniman u Sarajevu. „Preterujem“, „Da se smejem“, „Sagorevam“, „Pola“, „Topljenje“, samo su neki od naziva pesama iza kojih se nalaze lako pamtljivi, ali moćni stihovi, koji u intenzivnoj interakciji sa zvukom odlično dočaravaju kako mračna, tako i optimistična stanja koja ZHIVU okupiraju u životu i muzičkom stvaralaštvu.

 

Na albumu se pojavljuje reper Bljuzga, ujedno i bubnjar benda, pevačica Katarina Vukoman i saksofonista Mirza Sijerčić, koji svojim doprinosima obogaćuju zvučni pejzaž. Sve pesme na albumu, kao i muziku, potpisuje ZHIVA, u saradnji sa Toshijem Domaćinom, producentom i aranžerom albuma.

Promocija albuma

ZHIVA je svoj debi album objavila 2. novembra prošle godine, a potom istog dana sa svojim bendom u Kulturnom centru GRAD u Beogradu, i izvela svih devet pesama sa albuma. Koncertnoj promociji prisustvovali su prijatelji, saradnici, brojna lica muzičke akademske zajednice, a nakon ove promocije jedno je sigurno, muzička scena postala je bogatija za stvaralaštvo Ive Pažin ZHIVE, koja je svoj veliki talenat uobličila i izbrusila višegodišnjim muzičkim obrazovanjem. „Posle ovakve večeri, ovakvog koncerta, sve ono što radi jedan muzičar koji stvara autorsku muziku – dobije smisao. Srećna sam i ponosna na svaku izgovorenu reč, na svoj bend, saradnike i prijatelje koji su me bodrili i učestvovali u ovom procesu“, kazala je ZHIVA nakon promocije albuma.

 

PIRIT FEST

Nakon promocije u Beogradu, ZHIVA je sa svojim bendom krajem novembra prošle godine, nastupala na mitrovačkom Pirit festu. Bend je nastao nakon njene odluke da više voli da nastupa sa bendom nego solo, otkriva ZHIVA za 4You Magazin. Govoreći o Pirit festu, ona je naglasila da ovaj festival ima mnogo veći značaj nego što ljudi mogu da shvate, a naročito kada je u pitanju neko manje mesto kao što je Mitrovica. Kaže i da joj je PIRIT fest, jedan od najlepših dočeka i festivala. “Jako mi je drago što je ovaj prvi festival zaživeo i nadam se iskreno da će zaživeti i narednih godina. Meni je ovo iskreno jedan od najlepših dočeka i festivala gde sam bila, tako da sam srećna”, dodaje ova mlada muzičarka. Iako nije imala mnogo vremena da poseti grad, kaže da je srećna što je došla ovako lepim povodom jer u Mitrovici ima dosta prijatelja sa kojima je studirala ili išla u srednju školu.

 

I za kraj razgovora, ZHIVA je imala poruku za mlade: “Budite istrajni i radite ono što volite”.

NEW MAGAZINE