ZIMA DOLAZI!

18.12.2020

Kad ovo kažemo ne znači da ćemo pričati o rekordnoj TV seriji „Igra prestola“, već́ o BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU TOKOM ZIME!

 

Nedostatak dnevne svetlosti, sneg, mraz, i led

 

 

Naravno, prve stvari koje nam padnu na pamet kad spomenemo zimu su skijanje, klizanje, sankanje ili pravljenje Sneška Belića. Jednostavno rečeno, odrasli i deca uvek imaju lepe uspomene na zimu, jer zadovoljstva koja pruža sneg višestruko premašuju zimsku hladnoću i mraz.

Ono što se često zaboravlja je da pored zadovoljstva i igara, zima takođe donosi i mnoge rizike, posebno za učesnike u saobraćaju: vozače i pešake. Faktor rizika je povećan zbog snega, mraza, leda i nedostatka dnevne svetlosti. Svi smo svesni, da u ovo doba godine mrak pada rano, negde između četiri i pet sati popodne. To znači da vozači nisu u stanju da pravilno razlikuju pešake i pažljivo opažaju njihova kretanja. Kada ovoj jednačini dodate sneg, mraz i led, malo je potrebno da se dogodi nesreća. Šta treba da radimo? Kao prvo, važno je da tokom zime nosimo odeću svetlih boja. Ako to nije moguće, idealno je opremiti se fluorescentnim trakama, sigurnosnim reflektorima ili čak malom ručnom lampom. Drugo, svi pešaci i deca, posebno nakon izlaska iz škole, treba da budu oprezni i da budu svesni svih mogućih pretnji po bezbednost. Činjenica da možda mislite da vas je vozač video i razumeo da želite da pređete put ne znači da ste bezbedni. Ne zaboravite da je zaustavljanje automobila po ledu mnogo teže, jer kočenje može biti 10 puta duže od regularnog.

 

 

Policija Kosova i bezbednost saobraćaja

Svi su svesni da je policija Kosova prva i najvažnija institucija kada je reč o bezbednosti u saobraćaju. Shodno tome, oni stalno rade na poboljšanju i povećanju bezbednosti u saobraćaju. Za uspeh ove misije koriste sva sredstva koja su im na raspolaganju, počev od organizovanja kampanja podizanja svesti, do patrola i izricanja kazni onima koji krše saobraćajna pravila širom Kosova.

 

 

 

Svi smo učesnici u saobraćaju

Obično kada neko spomene bezbednost u saobraćaju, svi razmišljamo o vozačima i njihovim vozilima. Ali nisu samo oni učesnici u saobraćaju. Pešaci, motociklisti i svi ostali koji koriste puteve i ulice su učesnici u saobraćaju. Stoga je važno da, posebno tokom zime, svi povećamo svoju svest i poštujemo pravila. Možda mislite da se ova poruka ne odnosi na vas i da ste premladi da biste mogli da promenite ovu situaciju, ali istina je daleko od toga, svi smo u poziciji da pomognemo u postizanju pozitivnih promena na mnogo načina.

 

 

Obratite pažnju prilikom prelaska puta!

Kao pešaci morate obratiti pažnju kada prelazite put na pešačkim prelazima. Pored toga, oni koji vole da slušaju muziku dok šetaju nikada ne bi trebali da nose slušalice na oba uha. Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju po vas. Kada izađete sa biciklom, ne zaboravite da niste jedina osoba na putu i da su u saobraćaju i drugi ljudi, pa pazite na njih onoliko koliko očekujete da drugi obraćaju pažnju na vas.

 

 

Budite glasni u ukazivanju na loše vozačke navike

I vi možete uticati na način na koji drugi ljudi voze. Ako ste u automobilu i vidite vozača kako koristi telefon, nemojte da ćutite već́ ga podsetite da takve radnje ugrožavaju i vas i ostale učesnike u saobraćaju. Ne ustručavajte se da podsetite vozače i kada prekorače brzinu, ponekad im je dovoljna samo jedna reč da bi postali svesni svojih nepromišljenih postupaka. Drugim rečima, ako se zbog postupaka vozača osećate nelagodno i nebezbedno, recite im to. Jedna vaša reč može biti razlika između bezbednosti i nezgode koja vam menja život.

NEW MAGAZINE