ZIMSKE JAKNE ZA PRAZNIKE

16.02.2020

Ako malo istražite tradiciju darivanja na internetu, saznaćete da je ovaj običaj star gotovo koliko i samo čovečanstvo. A to verovatno ima veze sa činjenicom da je veoma malo drugih stvari koje nas čine tako srećnim kao kada damo ili primimo poklon; jer ovaj čin je složen kao i sama ljudska priroda. Kada nekome damo poklon to pre svega pokazuje koliko nam je stalo do te osobe. Sa druge strane, taj poklon takođe govori mnogo i o nama samima. Kada nekoga darujemo, pokazujemo svoju sposobnost sosećanja sa drugim ljudima i njihovim nedaćama, ali i svoju velikodušnost. Ovakvo objašnjenje verovatno stoji iza činjenice da je darivanje veoma raširen običaj širom sveta u različitim periodima godine i speciajlnim povodima. Međutim, jedna činjenica ostaje konstantna, a to je da bez obzira na oblik, veličinu ili vrednost poklona, darivanje je bilo i ostaje najbolji način da širimo ljubav i sreću.

 

Zahvaljujući Dankon maršu obezbeđeno 150 dečjih jakni
Naš tim je nedavno imao priliku da se još jednom uveri u moć darivanja. Pred sam kraj 2019. godine, danski kontingent u sastavu KFOR-a, uz pomoć svojih kolega iz drugih nacija koje učestvuju u KFOR-u, kupio je oko 150 zimskih jakni koje su podeljene deci različitih nacionalnosti i uzrasta koja žive na području opštine Vučitrn. Sredstva za kupovinu jakni obezbeđena su iz dva tradicionalna Dankon marša koji su organizovani 22. septembra i 13. oktobra 2019. god. Dankon marš se organizuje širom sveta gde su raspoređeni danski vojnici. Na Kosovu ovaj događaj planira i organizuje danski odred čuvara u bazi KFOR-a u Novom Selu u opštini Vučitrn. Polovina novca prikupljenog od ovog marša namenjena je danskim veteranima, dok je druga polovina namenjena za CIMIC (građansko-vojna saradnja) projekte na Kosovu.

 

Pokloni su veoma obradovali decu i njihove porodice
Kako bi bili sigurni da će pokloni (jakne) dospeti u ruke dece kojima je pomoć najpotrebnija, vojnici su ih podelili kroz škole. Prva škola kojoj su uručeni pokloni bila je osnovna školu u selu Gornje Sudimlje (Studime e Epërme), a uručivanju je prisustvovao i gospodin Afrim Namani, opštinski direktor za obrazovanje, koji je poručio: „Bilo mi je zadovoljstvo što sam danas ovde kako bih bio svedok radosti ove dece koja su od vojnika KFOR-a dobila zimske jakne. Želeo bih da se zahvalim KFOR-u za sav njihov trud, i to ne samo za ovakve direktne akcije pomoći, već i za njihove napore u obezbeđivanju mira i sigurnog i bezbednog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu. Gospodin Bejtulah Gerguri (Bejtullah Gërguri), predstavnik sela, je takođe prisustvovao ovom događaju gde je naglasio da je ova akcija veoma važna i da je obradovala porodice u ovom selu zbog velike nezaposlenosti sa kojom se suočavaju.

Jakne su donirane i školi „Sveti Sava“ u Gracu
Zahvaljujući KFOR-u i Dankon maršu, 18 jakni je donirano i maloj osnovnoj školi „Sveti Sava“ u selu Grace u blizini Vučitrna. Radojka Marković, direktorka škole, istakla je da su donirane jakne odgovorile na potrebe mnogih učenika. Naglasila je i da su ovi pokloni dokaz da ova škola nije ostala zaboravljena. „Želimo da se zahvalimo KFOR-u na njihovim donacijama našoj školi. Puno vam hvala; veoma cenimo vaše poklone. U susret hladnim zimskim mesecima, znamo da će ove stvari pomoći da se deca u našoj zajednici usredsrede na učenje i igru, umesto da se bore sa zimom i hladnoćom.”

 

Veoma sam zahvalan što mogu da predstavljam Dansku i odam počast ovom događaju
Govoreći o donaciji, Glen Poulsen iz danskog kontingenta je poručio: „Danski kontingent je srećan što je tako veliki broj vojnika KFOR-a učestvovao u Dankon maršu kako bi prikupili novac za danske veterane i CIMIC projekte na KOSOVU. Nadamo se da će donacija ovih zimskih jakni pomoći deci kojima su one bile potrebne. Uložili smo mnogo napora u organizaciju Dankon marša i veoma sam zahvalan što mogu da predstavljam Dansku i odam počast ovom događaju. Nadam se da će mnogi ljudi u budućnosti takođe imati priliku da dožive ovo iskustvo.”

NEW MAGAZINE