5 RAZLOGA ZAŠTO TREBA DA GLEDATE SERIJU ČUDNIJE STVARI (STRANGER THINGS)

03.07.2020

Sa prosečnom ocenom kritike 97% i prosečnom ocenom publike 96% na sajtu “Rotten Tomatoes”, “Stranger Things-Čudnije stvari” je serija koja se ocenjuje kao uzbudljiva, dirljiva, pa čak i strašna.

“Čudnije stvari” je svojevrsni zarazni omaž Spilbergovim filmovima i televiziji osamdesetih godina. Verujte nam na reč, od trenutka kada pritisnete “play” i počnete da gledate ovu seriju, momentalno ćete se “navući”. Evo zašto je serija “Čudnije stvari” trenutno jedna od najboljih na Netfliksu (Netflix) i zašto morate da gledate seriju čiji je radni naziv bio “E.T. sa muzikom Džona Karpintera.“

 

 

1.Vinona Rajder

Vinona se već duže vreme nije pojavila u ostvarenju vrednom pominjanja. Tačnije sve do sada, a mnogi su ovu njenu ulogu najavljivali kao veliki povratak ove glumačke legende. Za seriju čiji uspeh u velikoj meri počiva na nostalgiji, Vinona je savršen izbor da nas kroz zečju rupu povede nazad u bizarne horor priče osamdesetih na kojima su braća Dafer očigledno odrasla. Međutim, koliko god Vinona bila sjajna u ovoj ulozi, ne može se poreći da ju je zasenila mlada i kako se ispostavilo, neverovatno impresivna postava mlađih glumaca.

 

 

2.Deca glumci

Čitava priča Čudnijih stvari čvrsto leži na leđima dece glumaca, koji veoma dobro nose ovaj teret. Angažman u Čudnijim stvarima je predstavljao prekretnicu za 12-godišnju Mili Braun (Millie Brown), koja u seriji tumači ulogu misteriozne Ileven, devojčice koja se naprasno pojavljuje u malom gradiću nakon Vilovog iznenadnog nestanka. Mlada glumica je ovu izazovnu ulogu i sama oblikovala, čak je i obrijala glavu zbog uloge, a uspela je i da unese i suptilnu ranjivost u ovaj lik koji inače nema mnogo dijaloga u seriji.

 

 

3.Muzika Muzika!

Iskreno, i muzika je dodatan razlog da gledate ovu seriju. Pesme muzičara kao što su Kleš (The Clash), Nju Order (New Order), Television, Dejvid Bouvi (David Bowie), Smitsi (The Smiths) i Džoj Divižn (Joy Division) se u priči pojavljuju u pravom trenutku i savršeno nadopunjuju sve što se u seriji dešava. Muzika za film i tematska pesma u stilu Džona Karpintera (John Carpenter) su delo teksaškog dvojca Kajla Diksona (Kyle Dixon) i Majkla Stajna (Michael Stein) (koji su poznati i pod nazivom Survive).

 

 

4.Metju Modajn (Matthew Modine)

Metju Modajn u Čudnijim stvarima tumači ulogu manipulativnog doktora Martina Brenera, koju su praktično za njega napisali Met i Ros Dafer. Iako njegov lik u početku nema dominantnu ulogu u dešavanjima u seriji, i kao i Ileven koju tumači Mili Braun ima malo dijaloga, samo njegovo prisustvo služi kao ljudsko lice mnogo mračnijih sila koje deluju u pozadini.

 

 

5.Nostalgija

Više nego ikad, u ovoj seriji postoji fascinacija svim što ima veze sa osamdesetim i devedesetim godinama. Faktor nostalgije tokom čitave serije Čudnije stvari je veoma jak a deca osamdesetih će naprosto gutati nebrojene reference na fimove i pop kulturu tog vremena (da li se neko seća igrice Tamnice i zmajevi (Dungeons and Dragons)?) Najavljivan kao “ljubavno pismo sveprisutnim kultnim klasicima 80-ih”, Čudnije stvari je uspešno uspela da oda počast eri naučno-fantastičnih filmova Stivena Kinga i u isto vreme stvori nešto novo i interesantno za gledanje. Čini se da ćemo zauvek voleti stvari koje smo voleli kao deca, i dođavola, ako “Stranger Things” nešto dokazuje, to je činjenica da smo kao klinci imali odličan ukus.

 

 

Nedostaci

U nekim trenucima ubačeno je možda malo previše pozadinske priče, i sve se previše brzo odvija i odvlači vas u potpunu bizarnost, ali ne treba vam mnogo vremena da se naviknete. Takođe, ako niste proveli svoje detinjstvo potpuno oduševljeni delima Stivena Kinga, Spilberga i Džona Karpintera, možda nećete razumeti prašinu koja se podigla oko ove serije, ali svejedno, trebalo bi da joj date šansu – “Čudnije stvari” tačno znaju kako da se obrate detetu u svakom od nas.

NEW MAGAZINE