UNDP DONIRAO ZAŠTITNU OPREMU AGENCIJI ZA ZAŠTITU SREDINE, VENTILATORE UNIVERZITETSTKOM KLINIČKOM CENTRU

21.07.2020

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) nastavlja da podržava institucije na Kosovu u sprečavanju širenja pandemije COVID-19, saopštila je ova organizacija na svojoj Fejsbuk stranici.

 

U okviru ove podrške UNDP je donirao zaštitne maske, dezinfekciona sredstva i rukavice osoblju Agenciji za zaštitu sredine na Kosovu (KEPA), saopšteno je juče iz UNDP-a.

 

Ova donacija distribuirana je u šest različitih kancelarija, odnosno šest direkcija i instituta u okviru organizacione strukture KEPA, i to – Upravi za procenu životne sredine, Zavodu za zaštitu prirode, Hidrometeorološkom zavodu, Upravi za upravljanje spomenika od posebne važnosti, Upravi za administraciju Nacionalnog parka “Šara” u Prizrenu i Upravi za administraciju nacionalnog parka “Prokletije”.

 

Početkom jula, UNDP je uručio još jednu veoma važnu donaciju – 20 mobilnih ventilatora Univerzitetskom kliničkom centru Kosova.

 

Zahvaljujući ovim ventilatorima, kapaciteti intenzivne nege su uvećani u zdravstvenom sektoru na Kosovu i to ne samo u borbi protiv pandemije COVID-19. Ovi ventilatori se koriste tokom operacija, oporavka nakon operacije i za pacijente koji ne mogu samostalno da dišu. Drugim rečima, oni imaju široku primenu u zdravstvu, a ne samo za pacinete obolele od COVID-19.

 

“Od sredine marta, UNDP na Kosovu je borbu protiv pandemije COVID-19 stavio u prvi plan svih naših napora – tako što je odgovorio na najnužnije potrebe i podržao dugoročni oporavak. Zahvaljujemo vladama Norveške, Švajcarske i Luksemburga na velikodušnom doprinosu koji nam je omogućio kupovinu ove opreme od životne važnosti. Nastavićemo da nudimo svu našu stručnost i kapacitete kako bismo osigurali da blisko sarađujemo sa našim partnerima radi podrške ljudima i institucijama na Kosovu u doba krize i šire,” rekla je stalni predstavnik UNDP-a, Marija Suoko.

 

Ukupan doprinos vlada Norveške, Švajcarske i Luksemburga je 1,17 miliona USD za nabavku mobilnih ventilatora Vg70 u partnerstvu sa UNDP-om. Kroz ovu podršku, UNDP je nabavio 40 ventilatora. Prvih 20 dostavljeno je 12. juna.

One Comment

NEW MAGAZINE